Sobota, 20 april 2024
Iskanje

TRUMP IN OKOLJE - Vojna napoved (Aleksander Koren)

31. mar. 2017 | 18:44
Dark Theme

Donald Trump ni človek, ki bi hitro vrgel puško v koruzo. Le nekaj dni potem, ko mu je kongres prisolil zaušnico z zavrnitvijo njegove zdravstvene reforme, ki je imela za cilj, da izniči Obamovo, se je lotil rušenja do okolja bolj spoštljive politike svojega predhodnika. V imenu gesla »Najprej Amerika«, ki v ospredje postavlja poskus ekonomskega zagona ZDA na račun svetovnih partnerjev in navkljub svarilom znanstvenikov o katastofalnih posledicah ogljikovih izpustov v atmosfero, je izdal ukaz o odpravljanju omejitev glede industrijskih emisij in delovanja elektrarn na premog.
V Evropi močno zakoreninjeno prepričanje, da ima predsednik Združenih držav Amerike skoraj neomejene pristojnosti in možnosti, ne vzdrži resne presoje. Brez podpore kongresa predsednik ZDA ne more učinkovito vladati, saj senatorji in poslanci, prej kot svojeku »šefu«, direktno odgovarjajo svojim volivcem. Izvoljeni so tudi sodniki, med katerimi so tudi tisti, ki so v prejšnjih tednih zaustavili Trumpove »šlampaste« akte o migrantih. Tudi glede širokih pooblastil, ki jih ima predsednik na področju zunanje politike, predvsem sicer ko gre za neposredno ogroženost države, Trump ne more kar tako obiti profesionalcev Cie in Pentagona, ki o vseh zadevah vedo veliko več kot on in se nikoli ne bi podrejali ukazom, ki ne odgovarjajo konsolidirani geostrateški doktrini ZDA. In nazadnje so tu še psi čuvaji - »mainstream« mediji, kot so New York Times, Washington post, CNN in drugi, prodaja in gledanost katerih sta po Trumpovi izvolitvi in množenju njegovih tvitov z »alternativnimi resnicami« spet narasli.
A v primeru najnovejšega akta, opozarja Federico Rampini v Repubblici, je stvar vendarle resna, saj je Obama - zaradi nasprotovanja republikanskih kongresnikov in industrijskega lobija, večino ukrepov, na podlagi katerih je uresničeval (ali anticipiral) leta 2015 v Parizu dosežen sporazum o podnebju, izdajal z ukazi. Trump jih zato zdaj na enak način lahko onemogoča. Predsednik ZDA ne more samovoljno sprožiti atomske vojne, a njegova »ekološka politika« res zveni kot vojna napoved. Predvsem vojna napoved prihodnjim generacijam Zemljanov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava