Petek, 19 april 2024
Iskanje

TRUMP PRI PAPEŽU - Mir pride vedno prav (Marko Marinčič)

25. maj. 2017 | 16:27
Dark Theme

Za naslov kolumne smo si tokrat izposodili kar besede Donalda Trumpa, ko je včeraj v Vatikanu iz rok papeža Frančiška prejel nekaj zelo simboličnih daril. Sveti oče ga je s tem hotel spomniti, da kot predsednik največje svetovne gospodarske in vojaške velesile lahko največ naredi za mir v svetu.
Papež Bergoglio je, kot je običaj na vatikanskih protokolarnih srečanjih, gostu poklonil kopije nekaterih papeških dokumentov, med temi še posebej encikliko Laudato si. V njej je Frančišek razčlenil svoje poglede in razmišljanja o podnebnih spremembah in globoki okoljski krizi, v katero je nebrzdan globalni kapitalizem pahnil človeštvo. Posledica tega so vse številnejše naravne katastrofe, vse globlji razkorak med revnimi in bogatimi v svetu in tudi že množične migracije kot posledica globalnega segrevanja, širjenja puščav in pustošenja okolja. Ta vizija je povsem v nasprotju s Trumpovimi negacionističnimi stališči, na katera se predsednik ZDA sklicuje, ko skuša v interesu ameriških fosilnih energetskih koncernov sabotirati pariški globalni podnebni sporazum, ki ga je njegov predhodnik Barack Obama podprl skupaj z veliko večino držav sveta.
Frančišek pa je mimo protokola Trumpu izročil še dve pomenljivi darilci: kopijo svoje poslanice ob svetovnem dnevu miru in medaljon s podobo oljčne veje - simbola mir. Sporočilo človeku, ki je le par dni prej v Saudski Arabiji podpisal pogodbe za dobavo 110 milijard (sic!) dolarjev orožja režimu, ki je med glavnimi osumljenci podpore islamskemu terorizmu, v Jeruzalemu pa dal potuho ekspanzionizmu izraelske desne nacionalistične vlade, ni moglo biti bolj jasno. Naivno pa je pričakovati, da bo kaj zaleglo.
Ne vemo, kaj sta si točno Bergoglio in Trump povedala v tiste pol ure za zaprtimi vrati. Lahko domnevamo, da je papež dokaj neposredno »spovedal« Trumpa glede mostov in zidov, globalne migrantske krize, revščine in neenakosti v svetu, podnebnih izzivov in tiste »tretje svetovne vojne po kosih«, v kateri so ZDA glavni akter. Gotovo pa je, da sta si njuni viziji sveta diametralno nasprotni. Mimo medsebojnih komplimentov in vljudnih nasmeškov sta najbrž tudi po srečanju ostala na nasprotnih okopih večnega boja med dobrim in zlom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava