Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Dvojni obraz (Igor Devetak)

6. okt. 2017 | 23:00
Dark Theme

Ni nam še dano vedeti, če se bo občinski svetnik v Gorici in novopečeni koordinator svetniške komisije za varnost, mestno policijo, urbano mobilnost, šport in zaščito jezikovnih skupnosti Sergio Cosma v ponedeljek udeležil srečanja mestnih svetnikov Gorice, Nove Gorice in Šempetra-Vrtojba. Če se ga namerava udeležiti, potem naj se najde dobra duša, ki ga bo poučila, da bo uporaba slovenskega jezika neizogibna, da tolmačeva italijanščina v slušalkah je ne bo preglasila in da, če se zaradi slovenščine namerava tudi pri sosedih izmuzniti iz dvorane, bo našel uteho v bližnji igralnici, kjer vse govori italijansko, kvečjemu še kitajsko.
Če se bo takšen scenarij uresničil, potem je na mestu vprašanje, ali bo s svojim odhodom iz dvorane spravil v zadrego svojega župana, ki zagotavlja odprtost in posluh za Slovence v Gorici, o navezi z Novo Gorico pa pravi, da je za Gorico strateška. Če smo v preteklosti svetnikovo kvantaško netoleranco - se še kdo spominja njegovega Pepija Dreka na postaji Radio Gamma Nord? -, kasnejšo nacionalistično nagajivost in, v novejših časih, karikaturo nepopustljivega desničarja obravnavali kakor folkloro, jo bomo tokrat jemali resno. Ker je na čelu občinske komisije, je njegova institucionalna vloga poudarjena. Če kaj damo na verodostojnost institucije, potem nam ne bo preostalo drugega, kot da bomo v njegovem nespoštovanju Slovencev v mestnem svetu, v neupoštevanju zakonodaje, ki zagotavlja pravico do slovenskega govora, in v zapostavljanju vprašanj jezikovne skupnosti videli nespoštovanje celotne uprave z županom vred.
Lahko se tudi pripeti, da bo svetnik v ponedeljek ostal v novogoriški dvorani in modroval, da mu trn v peti niso sosedje, temveč manjšinci v Gorici, ker da - znani refren - nas niso prešteli, ker da je zaščita privilegij in ker »qui siamo in Italia«. Kdo bo še trdil, da njegov obstanek na čelu mestne komisije za jezikovne skupnosti ni groteska in farsa, ki jo uprizarja shizofrena uprava z dvojnim obrazom?

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava