Petek, 19 april 2024
Iskanje

DIPIAZZA - Besede in dejanja (Aljoša Gašperlin)

17. nov. 2017 | 19:51
Dark Theme

»Če kdo misli, da bom res kdaj poimenoval kakšno ulico ali drugo območje po Almiranteju, se krepko moti!«
Tržaški župan Roberto Dipiazza je to povedal ob robu seje vodij svetniških skupin v tržaškem občinskem svetu, na kateri so se v sredo zvečer domenili, da bodo resolucijo svetnikov desničarske stranke Fratelli d‘Italia Claudia Giacomellija in Salvatoreja Porra obravnavali na začetku seje. Za to so se odločili, čeprav je bila Giacomellijeva resolucija na dnevnem redu na 23. mestu in je zaradi tega med drugim splavala po vodi razprava o pomembni nujni resoluciji o pritožbi glede ministrskega odloka o načrtu za plinovod Snam.
Škoda le, da Dipiazzovim besedam niso sledila dejanja. Župan svojega nasprotovanja ni ponovil v dvorani občinskega sveta, tudi nobenega drugega stališča ni zavzel. Nasprotno, pet minut pred začetkom seje je odšel domov. Dipiazza je bil že izjavil, da je poimenovanje »neprimerno«. Kasneje je povedal, da bo o tem odločala skupščina. Dipiazza je nazadnje odšel, občinski svet pa o tem ni razpravljal, kajti desničarska občinska odbornica Angela Brandi je osvojila resolucijo in s tem preprečila vsako razpravo.
Dobro obveščeni pravijo, da je župan točno vedel, kaj se bo zgodilo. Pa vendar. Dipiazza je vselej razglašal, da je župan vseh in da se zavzema za sožitje. To bi lahko dokazal v občinskem svetu. Tega ni storil. Ni dokazal, da je župan vseh, in ni dokazal, da nasprotuje Ulici Almirante.
Skratka, Dipiazza je v bistvu pristal na kompromis, ki sloni na neverjetnem vračanju v preteklost in mežikanju desničarskim skrajnežem. Že res, da se je Lista Dipiazza včeraj ogradila od resolucije, toda zvoniti po toči je prepozno. Dejstvo je, da v desni sredini sploh ni bilo soglasja (v Severni ligi in najbrž sami stranki Forza Italia ni bilo enotnega stališča) in bi bila razprava in glasovanje zelo tvegana za Dipiazzo in večino, še zlasti v vidiku prihodnjih deželnih volitev.
Osvojitev resolucije je bila torej prebrisana politična računica, a klofuta za mesto. Brandijeva je včeraj dejala, da bo treba zdaj ugotoviti pravi kraj za poimenovanje. Dipiazza pravi, da do tega ne bo prišlo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava