Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

FAŠISTI: CasaPound in Slovenija (Sandor Tence)

9. nov. 2018 | 16:58
Dark Theme

Razgibana tržaška sobota je prej in potem zelo odmevala tudi v Sloveniji. Na pobudo fašistov CasaPound se je odzval sam državni vrh, začenši s predsednikom države Borutom Pahorjem in predsednikom vlade Marjanom Šarcem, o dogajanjih na tržaških ulicah pa so dejansko obširno poročala vsa občila, od tiskanih do elektronskih. Skratka, velik medijski odmev, dosti večji od tistih, ki so spremljali izrazito protislovenske shode nekdanje MSI. Drugačni časi, ljudje in politične okoliščine.
Vredna pozornosti in razmisleka sta komentarja v Dnevniku in Delu, ki z različnih zornih kotov ocenjujeta fašistični in protifašistični shod. Medtem ko je Edvin Hladnik Milharčič prepričan, da je CasaPound s svojo provokacijo vsaj za en dan poenotila levičarski in levosredinski tabor, je Saša Vidmajer mnenja, da so tržaški črni pohodniki samo fasada nove italijanske skrajne desnice, pravo desnico, ki vrh vsega uživa množično podporo Italijank in Italijanov, pa po njenem pooseblja Liga Mattea Salvinija.
Hladnik Milharčič pravi, da je bil fašizem v Trstu vsaj za en dan koristen, saj je poenotil skregane in prepirljive antifašiste. Upajmo, da jih ni poenotil le za en dan, kot piše komentator Dnevnika, in da bo od velikega antifašističnega shoda ostalo nekaj tudi za jutri in pojutrišnjem. Bomo videli, kaj bo iz tega.
Bolj kompleksna je analiza, ki nam jo ponuja komentatorka Dela. Da je CasaPound fašistična organizacija oziroma stranka ni nobenega dvoma, dosti bolj zapleteno vprašanje je, kaj je Liga in kdo je v resnici njen vodja Matteo Salvini. Novo Ligo, ki ima zelo malo skupnega s predhodnico Severno Ligo Umberta Bossija, je težko, če že ne nemogoče, vzporejati s klasično italijansko desnico, ki je bila pri nas izrazito protislovensko in nacionalistično naravnana.
Salvinijeva stranka ima gotovo nekatere desničarske značilnosti (npr. strah pred migranti), ki pa niso prevladujoče in so bolj propagandne narave, dosti bolj izrazite so njene kritike ne samo na račun Evropske unije, ampak evropske solidarnosti, takšno kot smo jo pojmovali doslej.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava