Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Groteskni obraz Hollywooda

16. jul. 2014 | 20:27
Dark Theme

Film, ki je v italijanske kinodvorane dospel maja, takoj po premieri na canneskem festivalu, se v teh dneh vrača na velika platna poletne sezone.
Zgodba pripoveduje o Weissovih, štiričlanski zelo ambiciozni družini, ki živi v Beverly Hillsu in je za slavo in denar pripravljena na vse. Trinajstletni sin Benjie je svetovno znana televizijska zvezda, ki se zdravi v kliniki za narkomane, hčerka Agatha pa je pravkar zapustila psihiatrično bolnišnico in se nenapovedano vrača domov. Oče Sanford je mastno plačani guru in med njegovimi pacienti je tudi Havana Segrand, velika filmska igralka, ki sanja, da bi se spet vrnila pred kamero z biografsko vlogo njene že preminule mame. Ob vseh teh dokaj posebnih likih sta še Sanfordova žena, se pravi Benjieva in Agathina mama, ki je za sinov uspeh pripravljena na vse, in pa Jerome, šofer limuzin, ki postane kmalu Agathinin prijatelj in ljubimec.
Cronenbergov film je prikaz amoralne, incestuozne in maščevalne elite iz tovarne sanj. Zgodbo spoznavamo ob pripovedi življenja zavržene hčerke Agathe, ki postane asistentka znamenite igralke Havane in ljubimka šoferja zvezdnikov in na tak način uspe spet stopi v stik s starši, ki so jo pred leti vrgli z doma. Zafrustrirana Agatha se nazadnje v izbruhu jeze in maščevanja znese nad vsemi.
Cronenbergovo delo je še en film, ki v zadnjih letih pripoveduje o puhlosti hollywoodskega zvezdniškega sistema, pa čeprav nam to pripoved kanadski avtor projicira s pomočjo njemu čisto osebne šifre.
Film, ki ga je režiser posnel med Los Angelesom, Beverly Hillsom v ZDA in Torontom v njemu domači Kanadi, je skupno stal petnajst milijonov dolarjev. Na preteklem Festivalu v Cannesu je Julianne Moore, za vlogo rdečelase Havane prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo. V Trstu, bo film od danes (17. julija) od sobote na sporedu v kinu Ariston. (Iga)

Maps to the stars
Kanada, ZDA, Francija in Nemčija 2014
Režija: David Cronemberg
Igrajo: Julianne Moore, Mia Wasikowska, John Cusack, Sara Gadon, Robert Pattison, Evan Bird in Olivia Wiliams
Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava