Sobota, 06 april 2024
Iskanje

Zaljubljenost, ki diši po morju

Elisabetta Sgarbi je najnovejši film postavila v Trst

Trst |
26. nov. 2018 | 11:02
Dark Theme

Raznolik značaj Trsta in njegovo naravno zaledje sta vnovično spodbudila režiserko Elisabetto Sgarbi, da je našemu prostoru posvetila filmsko delo, ki je premiero doživel na 36. Turinskem filmskem festivalu. Film I nomi del signor Sulcic so organizatorji uvrstili v festivalsko sekcijo Festa mobile.

V filmu, v katerem nastopajo igralci Lučka Počkaj, Elena Radonicich, Ivana Pantaleo, Branko Završan, Roberto Herlitzka, Gabriele Levada, Paolo Graziosi in drugi, se univerzitetna raziskovalka iz Ferrare - avtoričin alter ego - odpravi v Trst, da bi pridobila informacije o ženski, pokopani na židovskem pokopališču. Delo, pri katerem sta s svojimi zapisi sodelovala germanist Claudio Magris in režiser Giorgio Pressburger, pripoveduje o raziskovalkinem iskanju informacij v Italiji in Sloveniji, zato ga označuje prepletanje jezikov in raznolikih življenjskih zgodb, ki so odraz obmejnih in geopolitičnih danosti.

Režiserka je v pogovoru za naš dnevnik dejala, da je zaljubljena v Trst. »Zaljubljenost se mi zdi kot beseda sprejemljiva. Ni preveč obvezujoča in nam daje čut navdušenja in radosti. Diši po morju. Dejansko je moj povratek v Trst leta 2010 sprožil strast, ki je nato prešla v moje založniško, kinematografsko, kot tudi osebno življenje.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava