Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Končno načrt za Fernetiče

20. maj. 2014 | 21:14
Dark Theme

Idejni načrt je zarisan, denarna sredstva nakazana, kdaj bo promet na Fernetičih resnično urejen, pa ostaja tajnost, skrita v praznih glavah krajevnih voditeljev cestnega podjetja Anas. 1. januarja letos je minilo deset let, odkar se je - po odstranitvi mejnega prehoda s Slovenijo - promet skozi Fernetiče sprostil, postal bolj tekoč in s tem bolj nevaren.
Ugotovili so, da se na območju križajo pristojnosti deželne cestne družbe in vsedržavne Anas. Zadevo bo treba urediti, je bilo sklenjeno, a ostalo je le pri besedah. Repentabrska občinska uprava se je - sita neizpolnjenih obljub - odločila, da si bo sama pomagala. Dala je izdelati idejni načrt za preureditev prometa na Fernetičih. Na zadnji seji v lanskem letu je pokrajinski svet namenil 550 tisoč evrov za njegovo uresničitev. Načrt bo spremenil sedanje obličje nekdanjega mejnega prehoda. Predvideva odstranitev sedanje opekaste stavbe sredi območja, na njenem mestu naj bi uredili veliko krožišče z dvojnim voznim pasom. Na ta način bo postal dovoz z avtocestnega priključka in predvsem z Opčin na Fernetiče mnogo bolj varen kot doslej in predvsem bolj pregleden, saj bo cementna obcestna pregrada odstranjena.
Podobno varna bo tudi vožnja v smeri s slovenske strani proti Opčinam s posameznimi odcepi s krožišča za hitro cesto in za Opčine ter za Repentabor. Nadalje bodo s krožišča urejeni odcepi za trgovine in druge trgovske dejavnosti ob nekdanji meji, in sicer na obeh straneh (na primer do Bara G na desni strani v smeri proti Sloveniji, in do poslopja ob nekdanji meji na nasprotni strani).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava