Petek, 05 april 2024
Iskanje

Matura: od Lukijana do obdelave odpadnih voda

19. jun. 2014 | 13:30
Dark Theme

Maturanti slovenskih višjih srednjih šol na Tržaškem, tako kot njihovi vrstniki na Goriškem, pišejo danes (19. junija) drugo nalogo v okviru zaključnega državnega izpita. Na Liceju Franceta Prešerna je na klasični smeri prišla letos na vrsto grščina z besedilom Lukijana, za prevod katerega so maturanti imeli štiri ure časa, medtem ko so maturanti ostalih smeri na tej šoli imeli šest ur časa za pisanje: na jezikovni smeri so morali kandidati napisati razmišljanje o izbrani aktualni tematiki, zatem pa so morali obravnavati leposlovno besedilo ali članek ter napisati obnovo in odgovarjati na nekatera vprašanja, pri čemer so se večinoma odločili za pisanje v angleščini oz. nemščini, ruščine pa ni izbral nihče. Na naravoslovno-multimedijski in znanstveno-fizikalni smeri pa je prišla v poštev matematika z vajama o študiju funkcij, diferencialnem računu in integrali, kandidati pa so morali tudi odgovoriti na nekatera vprašanja, vezana npr. na verjetnostni račun, ne-evklidsko teorijo, kardinalnost množic idr.
Na Izobraževalnem zavodu Jožefa Stefana so kandidati elektronske smeri pisali nalogo iz sistemov in avtomatizacije o monitoriranju določenih električnih signalov, na mehanski smeri, kjer sta prišla v poštev tehnika proizvodnje in laboratorij, so morali opisati potek serijske proizvodnje sornikov, na kemijsko-biološki smeri pa so prišle na vrsto biotehnološke naprave z biotehnološko obdelavo odpadnih voda. Kandidati vseh treh smeri so imeli za pisanje na voljo šest ur časa, tako kot kandidati družboslovne smeri na Humanističnem in družbeno-ekonomskem liceju Antona Martina Slomška, kjer so pisali nalogo iz družbenih ved, pri čemer so morali izbrati dve od štirih ponujenih tem (razmišljanje o elitah, ki nam vladajo, problem vidljivosti v sodobni družbi, trženje kulture in želja po večni mladosti).
Na Tehniškem zavodu Žige Zoisa so kandidati pravno gospodarsko podjetniške smeri imeli šest ur časa na razpolago za pisanje naloge iz gospodarskega poslovanja, kjer so morali sestaviti in opisati bilanco industrijskega podjetja, medtem ko so na smeri za geometre bile na sporedu cenitve, kjer so morali kandidati obravnavati primer razlastitve delov treh različnih zemljišč za gradnjo otroškega vrtca. Tu imajo kandidati na voljo sedem ur časa za pisanje.
Tretja pisna naloga bo na sporedu v ponedeljek, 23. junija.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava