Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Odstranjevanje azbesta med poukom

9. sep. 2014 | 20:15
Dark Theme

Ob skorajšnjem začetku pouka v okviru šolskega leta 2014/2015 vse kaže, da bodo tako osebje kot dijaki nižjih srednjih šol Srečka Kosovela in Muzio De Tommasini na Opčinah v teh prvih mesecih sobivali z deloviščem v šolskih prostorih. V poslopju, kjer domujeta šoli, naj bi namreč 17. ali 18. septembra začeli s postopkom odstranjevanja azbestnih vlaken, ki so jih bili med pregledom prostorov letos poleti odkrili v talnih oblogah učilnic. Tržaška občinska uprava je skupaj z zdravstvenim podjetjem presodila, da bi ob zagotovitvi varnosti pouk lahko potekal tudi med potekom del, to pa staršev ne prepriča in je zaskrbljenost velika, kar je prišlo do izraza tudi na množično obiskanem srečanju, ki je 8. septembra zvečer potekalo v konferenčni dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah.
Zakaj je treba azbest odstraniti ravno zdaj? Na to vprašanje so skušali odgovoriti občinska odbornica za šolstvo Antonella Grim, odgovorni za varnost inž. Nerio Musizza in občinski geometer Luigi Stocchi. Občinska uprava je že lani jeseni začela s preventivnim pregledom 170 šolskih poslopij, ki so v njeni pristojnosti, da bi ugotovili morebitno prisotnost azbesta in le-tega odstranili, preden postane resna grožnja. Za to je Občina med drugim ob koncu letošnjega junija dobila milijon evrov iz Sklada za Trst za posege na osnovnih in nižjih srednjih šolah, pri čemer je med prioritete uvrstila tudi poseg v poslopju šol Kosovel in Tommasini. Težava je v tem, da mora Občina predložiti obračun najkasneje do 31. decembra letos, zato se z deli tako mudi, so povedali govorniki.
Dela se bodo začela v prvem nadstropju, ki ga bodo popolnoma izpraznili in izolirali, nato pa odstranili talne obloge in postrgali pod. Sledila bo inšpekcija zdravstvenega podjetja, da bi preverili morebitno prisotnost ostankov azbesta, zatem bodo obnovili talne obloge. Postopek bodo ponovili še za ostala nadstropja, za vsako pa bi rabili približno mesec dni: efektivnega dela naj bi bilo za šest ali sedem dni, tri ali štiri dni bi terjale priprave, poleg tega so tu še nadzor zunanjih prostorov ter poznejše preverjanje morebitne prisotnosti azbesta, preverjanja pa bi opravljali tudi med samim potekom del. Cilj je, da se delo opravi do božiča.
Kljub večkratnemu zagotavljanju, da gre za precej redna dela, kjer je varnost zajamčena (čeprav ne stoodstotno), so posegi številnih staršev kazali na veliko zaskrbljenost. Marsikdo se je spraševal o možnosti prekinitve pouka oz. selitve v kako drugo stavbo, vendar je bil odgovor negativen. Eden od staršev je tudi predlagal, naj podjetje, naj se dela opravijo v več izmenah ob petkih, sobotah in nedeljah, tako da bi dijaki lahko nemoteno obiskovali pouk. Nekateri starši pa so kratkomalo dejali, da svojih otrok med potekom del ne bodo poslali v šolo, pri čemer so želi veliko odobravanje ostalih udeležencev srečanja, ki vsekakor ne bo edino. Čim bo znano, katero specializirano podjetje bo opravilo dela in bodo znana varnostna določila, bo sklicano ponovno srečanje s starši, ki bodo vsekakor obveščeni o poteku del v realnem času, je zagotovila odbornica Grimova.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava