Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Hraniš divjega prašiča? Plačal boš globo!

3. feb. 2016 | 20:46
Dark Theme

Kdor bo krmil divje prašiče, bo kaznovan: če ga bodo sile javnega reda namreč zalotile med tem početjem, bo moral odšteti od 516 do 2065 evrov denarne kazni oziroma bo v najhujšem primeru moral celo presedeti v zaporu dva do šest mesecev. Resnici na ljubo je podobno odredbo decembra 2008 izdala tudi tržaška občina, da bi le odvrnila žal vse številnejše osebke, ki s hrano privabljajo divje prašiče v urbano okolje, sedaj pa je podoben ukrep postal državni zakon. S Pokrajine Trst so namreč sporočili, da je v torek, 2. februarja, stopil v veljavo zakon, ki določa kazni za vse, ki ponujajo hrano tem gozdnim mrcinam. Gre za zakon, ki se vključuje v okoljska vprašanja zakona o stabilnosti financ, ki ga je parlament odobril decembra lani.
Vsi vemo, koliko škode povzročajo divji prašiči našim kmetovalcem in vinogradnikom, saj jim redno uničujejo pridelek na njivi oz. v vinogradu, ker jim v gozdovih primanjkuje hrane. Divje prašiče pa privablja v urbane predele tudi človek, ki se mu žival smili in ji kar nepremišljeno ponudi hrano. Žival se na tako početje privadi in se nato še sama loteva iskanja krme kar med zabojniki za odpadke ali v neposredni bližini domov. Dejstvo je tudi, da vpliva tovrstno krmljenje tudi na razmnoževanje divjih prašičev, kar pa nekateri ljudje žal še niso razumeli.
Podpredsednik tržaške pokrajinske uprave Igor Dolenc je o nespametnem krmljenju divjih prašičev že večkrat opozoril javnost, vsakič pa je, vsaj kot kaže, naletel na gluha ušesa, saj se tovrstno početje redno nadaljuje. Te živali, katerim odstrel še zdaleč ne sledi, so obenem vse pogosteje tudi vzrok prometnih nesreč. Dolenc opozarja tudi tiste, ki hranijo mačke, naj ne puščajo hrane na ulici, saj divji prašiči zavohajo tudi slednjo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava