Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Danes 49. Kraški pust

6. feb. 2016 | 11:07
Dark Theme

Današnji 6. februar 2016 bo s škrlatno rdečimi črkami zapisan v zgodovini Kraškega pusta, saj bo s sprevodom po openskih ulicah zaokrožil prvo polovico stoletja njegovega obstoja.

V tem obdobju je našemil toliko Kraševcev, Brežanov, Goričanov in tudi Slovencev z onkraj nekdanje meje, da bi njihovo število težko prešteli. Spravil je na noge ljudi po vaseh, da so njemu v čast leto za letom, ob vsakem (največkrat mrzlem in celo ledenem) vremenu pripravljali vozove, šivali kostume, si izmišljali dovtipe in zganjali norčije vseh vrst in sort. Z leti je postal prava ironična odslikava zamejskega (pa tudi širše italijanskega in slovenskega) življenja.

Od zamisli peščice openskih navdušencev (in umetnikov) je v nekaj letih zrastel v največjo zamejsko pustno prireditev. Postal je katalizator in spodbujevalec vaških pustnih skomin. Krajevne pustne delavce je gnal v vse večjo kakovostno ustvarjalnost in njihov trud »poplačeval« s prestižem prvih mest zmagovalcev.

Na openske ulice je privabljal na tisoče ljudi, mlade in stare, s Krasa in iz mesta. Igor Malalan - sedanja duša in deus ex machina kraškega pusta, eden od redkih, ki ga je dočakala čast, da so ga, petdesetkrat bolj ogromnega, kot je v že itak ogromni resnici, postavili v lutkasti obliki na voz - ve povedati, da so bila leta, ko se je na openske ulice od Pikelca do Brdine zgrnilo do 15 tisoč ljudi.

Do potankosti vse to organizirati in nuditi tolikšnemu številu aktivnih udeležencev in manj aktivnih gledalcev veselo zabavo ni od muh. Še posebej brez kakih javnih prispevkov, kot je to veljalo še do pred nekaj leti.
Tudi to je ena nezanemarljiva odlika Kraškega pusta, ki z današnjim sprevodom naskakuje - vedno udarniško, seveda! - prvega pol stoletja svojega kraljestva.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava