Sreda, 24 april 2024
Iskanje

S 15. aprilom znova obnavljanje stavbe zavoda Stefan

1. apr. 2016 | 20:47
Dark Theme

15. aprila se bo po napovedih pokrajinske odbornice za proračun, finance in šolske stavbe Marielle De Francesco obnovilo delovišče na Canestrinijevi ploščadi v parku bivše umobolnice pri Sv. Ivanu, kjer stoji poslopje Izobraževalnega zavoda Jožefa Stefana. Stekel bo namreč tretji sklop del v okviru obnove stavbe, kjer sta pred selitvijo delovala že omenjeni zavod Stefan in takratni oddelek za geometre (zdaj smer gradnja, okolje in teritorij) Tehniškega zavoda Žige Zoisa. Obe šoli že več let delujeta v začasnih prostorih: zavod Stefan od leta 2010 v prostorih zavoda Zois na Vrdelski cesti, že omenjeni zavod Zois pa že od leta 2009 v začasnih prostorih v Ul. Weiss v parku bivše umobolnice, ki pa so pretesni.
V prejšnjih dneh pa je tržaški italijanski dnevnik Il Piccolo napovedal »veleselitev« slovenskih višjih srednjih šol, do katere naj bi prišlo s šolskim letom 2017/2018. Konkretno gre za to, da bi se v poslopje na Canestrinijevi ploščadi vselila zavoda Stefan in Zois v celoti, tako da bi tam nastal slovenski tehnični pol, medtem ko bi se v prostore na Vrdelski cesti vselil Humanistični in družbeno-ekonomski licej Antona Martina Slomška, ki bi skupaj s tam že delujočim Licejem Franceta Prešerna sestavljal slovenski humanistični višješolski pol.
Glede tega nam je odbornica De Francescova včeraj pojasnila, da so dela za obnovo stavbe na Canestrinijevi ploščadi svojčas stekla ravno na podlagi pogoja, da se bosta potem vanjo vselila oba tehnična zavoda v celoti in da bo na Vrdelsko cesto prišel licej Slomšek. To je vizija pokrajinske uprave, čeprav niso bili sprejeti uradni sklepi ali smernice, so se pa s tako rešitvijo strinjali takratni ravnatelji omenjenih šol. Glede bojazni, da bi prišlo spričo dejstva, da so na zavodu Stefan medtem uvedli nov poklicni tečaj grafike in dizajna, do ponovne prostorske stiske in pomanjkanja prostora za vse razrede in laboratorije, pa je odbornica De Francescova dejala, da se je skupaj s kolegico Adele Pino, ki je v pokrajinskem odboru pristojna za izobraževanje, pred nedavnim srečala z ravnateljem zavoda Stefan Primožem Stranijem, s katerim so si ogledali tudi delovišče. Z drugimi ravnatelji pa ni bilo srečanj in »nihče nam ni nikoli povedal nič,« pravi Mariella De Francesco.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava