Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Dvojezični plakati za vidno slovenščino

21. mar. 2017 | 17:33
Dark Theme

V risalnici večstopenjske šole Iqbal Masih na Melari je bilo danes (21. marca) zjutraj nadvse živahno: lepenke, listi, svinčniki, peresnice, flomastri, predvsem pa štiridesetglava množica dijakov in dijakinj katinarske podružnice Nižje srednje šole Sv. Cirila in Metoda ter Nižje srednje šole Francesco Rismondo. Slovenska in italijanska šola že dolgo let medsebojno sodelujeta in skupaj snujeta zgleden primer medkulturnega dialoga.
Letos so v ospredje postavili izdelovanje dvojezičnih plakatov: »Poudarek smo postavili na vidno slovenščino: da se slovenščina pojavlja v javnosti in širi tudi v krajih, kjer se zbira veliko ljudi. Zamisel je prišla od italijanske kolegice in to dodatno dokazuje, kako je to sodelovanje dragoceno. Oni nam namreč lahko svetujejo, kaj je učinkovito in kaj ne,« je orisala profesorica NSŠ Sv. Cirila in Metoda Kristina Kovačič. Tematsko se plakati osredotočajo predvsem na področje gostinstva. Dogovorili so se namreč z različnimi krajevnimi gostinskimi obrati, da bodo plakate izobesili v svojih prostorih in da bo tako sad dela dijakov opazilo čim večje število ljudi. Stopili so v stik tudi z drugimi trgovinami v širši okolici.
Pri tem druženje med vrstniki igra pomembno plat, delo poteka v obliki manjših mešanih skupin. Mentorji so opazili, da je tovrsten sistem učinkovit, saj so dijaki za medsebojno dogovarjanje na družbenem omrežju Whatsapp ustvarili lastno virtualno skupino in so se dokaj hitro ujeli.
»Pri tovrstnih projektih zelo rada sodelujem. Sprejemam jih z veliko čustvenostjo in veseljem. Opažam, da je z leti kvaliteta dialoga med skupnostma vedno boljša, veliko pa je odvisno od angažiranosti posameznikov, v našem primeru profesoric,« pravi Monica Ressel, profesorica na NSŠ Rismondo, z njo pa se strinja tudi kolegica Laura Perich, ki poudarja pomen ekipnega dela.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava