Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Brezčasna dimenzija igralnih avtomatov

14. mar. 2018 | 18:02
Dark Theme

S splošno gospodarsko krizo se je v zadnjih letih znatno okrepilo igralništvo. Preraslo je v poglavitno italijansko gospodarsko panogo. Vedno bolj se uveljavljajo hazardiranje na internetu in igralni avtomati. Ti so danes najbolj pogost vzrok zasvojenosti z igrami na srečo. V veliki večini primerov odvisnost prizadene najbolj ranljive skupine družbe.Kot so poudarili na srečanju v gledališču Basaglia pri sv. Ivanu, ki so ga v torek priredile deželna novinarska zbornica, sindikat Assostampa in zveza Federsanità-ANCI, gre v prvi vrsti za družbeno ranljive posameznike. Osebe, ki so že tako potisnjene na rob družbe in jih hazardiranje še dodatno postavlja v stisko.
V boju za preživetje pričakujejo velik zadetek pri igri. Morebitna zmaga bi jim v njihovih očeh dokončno spremenila življenje in jih rešila pred vsakdanjo bedo. Na ozemlju dežele FJK, naj bi po statističnih podatkih bilo med 0,5 in 2,2 odstotka patoloških hazarderjev, katerim je treba prišteti še potencialne odvisnike (med 1,3 in 3,8 odstotka prebivalcev). Govorimo torej o približno 6000 osebah v hudih težavah. Pomisliti pa moramo, da zasvojenost z igrami na srečo v vsepožirajočo spiralo povleče tudi ostale družinske člane. Pojav je zaskrbljujoč tudi zaradi tega, ker predstavlja dramo vseh bližnjih.
V deželnih zdravstvenih ustanovah se je zaradi zasvojenosti z igrami na srečo lani zdravilo 502 oseb, med katerimi jih je 218 prvič zaprosilo za strokovno pomoč.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava