Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Od uničene Sirije do še vedno nemirnega Balkana

16. apr. 2018 | 18:57
Dark Theme

V petek se v Trst vrača novinarski festival Link. Od petka do nedelje se bodo na pobudo Fundacije Luchetta na Velikem trgu zvrstila številna srečanja o različnih aktualnih temah (program je na spletni strani www.luchettaincontra.it), med prvimi bo na vrsti »balkanska smodnišnica«. O tem se bodo v petek ob 18. uri pogovarjali novinarja Zlatko Dizdarević in Gigi Riva ter italijanski veleposlanik v Sarajevu Nicola Minasi.
Riva je kolumnist tednika Espresso in nekdanji vojni dopisnik tako v nekdanji Jugoslaviji (za Il Giorno) kot na Bližnjem vzhodu (za Espresso). Z njim smo se pogovorili o položaju v Siriji ter na zahodnem Balkanu.

Konec tedna je imel ameriški, britanski in francoski napad na Sirijo, kot kaže, omejen učinek. Rusija ni reagirala. Je bil napad le simbolnega pomena?
Izključno simbolnega pomena, po pričakovanjih. Donald Trump je pred tem glasno svaril, da predstavlja uporaba kemičnega orožja rdečo črto, ki je njegov predhodnik Barack Obama ni spoštoval, on pa jo bo. Po drugi strani pa mora ameriški predsednik, ki ima resda veliko oblast, upoštevati navodila svojega aparata in se soočati z geostrateško sliko ter nevarnostmi, ki mu jih v zvezi z morebitno čelno konfrontacijo zarisujejo v Pentagonu.
Trumpova stališča glede Bližnjega vzhoda zelo nihajo. Le nekaj dni pred tem napadom je govoril o umiku z območja, ki se je v resnici že začel z Obamo. ZDA so lani dosegle energetsko samozadostnost zahvaljujoč plinu ter nafti iz skrilavcev, zato jim je Bližnji vzhod manj zanimiv. Se pa s pogojnim refleksom še vedno odzivajo na dogodke, ki dokazujejo, da je vrzel pomanjšanega ameriškega vpliva v regiji zapolnila os, ki je njim sovražna - šiitska os od Irana in Iraka do Sirije, povezana z Rusijo. Uveljavitev tega novega zavezništva ne ogroža toliko ZDA kot takih, ampak predvsem njihove krajevne partnerje, v prvi vrsti Savdsko Arabijo in Izrael.

Celotni intervju v današnji (torkovi) tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava