Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Tuberkuloza - bolezen predsodkov

16. apr. 2018 | 19:21
Dark Theme

V hotelu Savoia Excelsior se je včeraj začel tridnevni mednarodni pulmološki kongres, na katerem bodo iskali rešitve za bolj učinkovito zdravljenje bolezni dihal. Na kongresu sodelujejo zdravniki iz Italije in tujine, med predavatelji pa je tudi svetovno znani strokovnjak prof. Mario Raviglione, ki je med letoma 1993 in 2017 pri Svetovni zdravstveni organizaciji vodil globalni program za tuberkulozo. Ko je za aktivno obliko tuberkuloze v Trstu leta 2016 zbolela otroška zdravnica, ki je v različnih ambulantah cepila otroke, so se tržaški zdravniki za nasvet obrnili prav na Raviglioneja. Ta je spremljal tržaški potek epidemije in zdravnike redno zalagal z dragocenimi nasveti.
Uglednega strokovnjaka je včeraj pred začetkom kongresa s srednjeveškim pečatom Občine Trst odlikoval župan Roberto Dipiazza. Odlikovanje je gostu izročil za pomoč, ki jo je nudil med »izrednim stanjem« v Trstu, in za odmevno znanstveno delo v sklopu Svetovne zdravstvene organizacije. Prof. Mario Raviglione je odlikovanje prevzel z vidnim zadovoljstvom in ga delil z vsemi tržaškimi zdravniki, ki so s timskim delom omejili posledice tuberkuloze. O bolezni, s katero je po svetu še vedno okuženih približno dve milijardi ljudi, je na kratko spregovoril tudi za Primorski dnevnik.


Prof. Raviglione, tuberkuloza še zdaleč ni izkoreninjena. Kakšen je danes položaj v svetu in doma?
Ljudje pogosto mislijo, da gre za bolezen preteklosti in da smo jo popolnoma izkoreninili. A na žalost ni tako. Še vedno je najpogostejši infekcijski vzrok smrti, vsako leto se na novo okuži več kot deset milijonov ljudi, za boleznijo vsak dan umre 5000 ljudi, na leto pa umre kar 1,7 milijona ljudi. V Italiji za tuberkulozo vsako leto zboli okoli 4000 ljudi na leto, za njenimi posledicami umre med 200 in 250 oseb. Zaradi teh številk bolezni ne smemo podcenjevati. Ko jo najmanj pričakujemo, pride na površje, to pa zato, ker bolezni nismo nikoli iztrebili.

Več o tem v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava