Torek, 30 april 2024
Iskanje

Tržaško italijansko stoletje?

19. jul. 2018 | 17:05
Dark Theme

Pred stotimi leti so se bersaljerji izkrcali na tržaškem nabrežju in uresničili sanje italijanskega preporoda. Zmagoslavno si je Italija končno lahko prisvojila svoj Trst in tako zbrisala sledove habsburške monarhije. Prvo odrešenje, kateremu je obdobje kasneje sledilo še drugo po odhodu zavezniških sil iz mesta. Tako je med drugim na uvodnem panoju zapisal kustos razstave Il secolo italiano (Italijansko stoletje) Andrea Vezzà, ki so jo danes odprli v palači Gopčević.
Približno petdeset črnobelih fotografij, opremljenih s krajšo obrazložitvijo prikazuje spremenjujočo se podobo Trsta od leta 1918 do današnjih dni. Podobo, kjer zgleda da je razcvet mesta vezan predvsem na obdobje fašistične gradnje novih stavb. Opisov o prejšnji bogati krajevni zgodovini ni, o nedolžnih žrtvah in trpljenju vojakov med vojno in po njej niti ni zaslediti ničesar, kaj šele namigov na slovensko manjšino in na druge tukaj prisotne narodnostne skupnosti. Obiskovalec brez osnovnega predznanja tukajšnje kompleksne realnosti bi torej lahko sklepal, da je fašizem pomenil za Trst gospodarski in splošni družbeni razvoj. Zatiranja, nasilja in temne plati krvoločnega režima očitno niso niti omembe vredne.

Arhivske fotografije predstavljajo dragocene drobce, v kolikor posredujejo pristen izsek tedanjega vsakdana. Posebno vlogo v tem okviru imajo ljudska stanovanja, ki so jih začeli graditi od 30. let prejšnjega stoletja dalje in so rešili bivanjsko in življenjsko stisko mnogih občanov. Poleg tega so nove četrti v tržaškem predmestju okrepile svojo vlogo. Skrb za izobrazbo in šolanje se je odražala tudi z ustanovitvijo številnih šol različnih stopenj. Obalna cesta (1928), stadion Littorio ali današnji Grezar (1935), javna kopališča v Barkovljah (1935) pokrita tržnica (1936), avtobusna postaja (1936), glavno sejmišče (1950), industrijska cona in druge sodobnejše stavbe imajo na starih posnetkih res poseben čar. Ko le ne bi imele tako enostranskih oziroma površnih razlag.

Več v jutrišnji (petkovi) tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava