Petek, 26 april 2024
Iskanje

Kolesarji: pozor na enosmerno stezo ...

11. avg. 2018 | 16:12
Dark Theme

Trst ni kolesarjem prijazno mesto. Ob tem, da je mesto dokaj razgibano, se pravi, da je veliko rebri in spustov, tako da se vsakič pošteno spotiš, je kolesarskih stez daleč premalo, pravzaprav skoraj jih ni. Kolesarji so posledično prisiljeni sobivati na cestah z vozili in njihovimi izpušnimi plini oz. peljati se po območjih samo za pešce in se jim izmikati.
Kdor ni kolesar in ne hodi po tem mestnem predelu, najbrž ne ve, da med ulicama Ghega in Machiavelli so pred časom uredili kolesarsko stezo, ki je enosmerna, se pravi, da jo lahko kolesar prevozi le v smeri Ul. Ghega - Ul. Machiavelli in nikakor ne obratno. Približno 300 metrov dolgo stezo so začrtali na pločniku, kjer so sicer prostor razdelili na kolesarski pas in pas za pešce, ki sta razmejena z ustrezno vzdolžno označbo - neprekinjeno črto sredi pločnika. Na kolesarskem pasu je zarisano kolo s puščico, ki kaže vozniku, v katero smer naj pelje, obenem pa na začetku ulice stoji vertikalni prometni znak, ki točno sporoča, katera je edina možna smer, ki jo lahko kolesar ubere.
Samo nekaj dni nazaj so na to enosmernost nevedne kolesarje opozorili lokalni policisti. Ko so kolesarji ugotovili, da ne gre za šalo in opazili cestne znake, bi se lahko smeh spremenil v jok, pa so se jih policisti naposled usmilili. Kod pa naj kolesarji gredo, če želijo v nasprotno smer? Po mestnih ulicah, kajpak, po katerih švigajo avtomobili ...

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava