Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Srečanje o odpadkih na plažah

28. avg. 2018 | 19:01
Dark Theme

Tržaško društvo Legambiente prireja danes od 16. do 19. ure informativno srečanje o prisotnosti odpadkov na italijanskih plažah, ki bo na obalni cesti Venezia v Miljah. Poročilo, ki ga bodo predstavili na sestanku, je rezultat preiskave Beach Litter 2018, ki jo je Legambiente izvedla na 78 italijanskih plažah.
Podatki govorijo o visoki onesnaženosti italijanskih obal z odpadki. Na skupnih 400 tisočih kvadratnih metrih plaž, ki so jih člani Legambiente fotografirali in pregledali, je bilo naštetih 620 odpadkov vsakih sto metrov plaže, skupno pa registriranih 48.388 odpadkov. Med temi zaseda nesporno prvo mesto plastika (80 %), sledijo ji steklo in keramika (7,4 %), kovine (3,7 %), papir in embalaža (3,4 %). Plastični odpadki za enkratno uporabo so prisotni na kar 95 % plaž, družbo jim delajo steklenice, gradbeni material, pločevinke, zamaški, papirnati krožniki in robčki ter škatlice cigaret. Od kod pa izvirajo? Krivca za takšno onesnaženost sta v prvi vrsti slabo ravnanje z mestnimi odpadki in malomarnost posameznikov, ki spreminjajo naravo v smetnjak. Kar deset odstotkov smeti se znajde na obalah zaradi slabih čistilnih sistemov v državi, šest odstotkov zaradi ribolova in ribogojstva, nekaj pa jih odvržejo ladje.
V preiskavo Legambiente so vključili plažo Pri čupah pod Nabrežino (italijansko ime: Canovella de Zoppoli). Iz podatkov je razvidno, da tudi na naših plažah domuje plastika. Navedene številke preiskave Beach Litter so skrb vzbujajoče, poleg tega čiščenje plaž v Evropski uniji stane 400 milijonov evrov letno. Legambiente vztrajno spodbuja domačine in turiste k spoštovanju okolja in narave in k preudarnemu ravnanju z odpadki.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava