Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Resolucije o CasaPound in razkol v desni sredini

25. sep. 2018 | 18:51
Dark Theme

Tržaški občinski svet naposled ni izglasoval nobene resolucije v zvezi z vprašanjem napovedanega shoda gibanja CasaPound dne 3. novembra, pri čemer je pomenljivo, da ni šla skozi niti resolucija Lige in je prišlo do razkola v desnosredinski večini. To je rezultat ponedeljkove seje občinskega sveta, ki je zasedal do poznih ur in katerega osrednja tema so bile prav tri resolucije - ena opozicijska in dve večinski - o shodu neofašističnega gibanja, ki že dalj časa buri duhove na Tržaškem.
Kot že rečeno, so bile resolucije tri: tista, ki so jo predložile stranke leve sredine s prvopodpisano Valentino Repini iz vrst Demokratske stranke, je zahtevala, da župan Roberto Dipiazza skupaj z odborom izrazi neodobravanje shoda CasaPound, medtem ko sta bili resoluciji večinskih Lige in Forza Italia (FI) blažji. Prva je zahtevala, da se prefektinji izrazi potreba po tem, da vsi državljani uživajo pravice, ki jih določa ustava, druga pa, naj se 3. novembra lokacije v mestnem središču namenijo izključno za institucionalne dogodke.
Potem ko župan Roberto Dipiazza v dvorani ni ponovil nasprotovanja, ki ga je za medije izrazil glede napovedanega shoda CasaPound, je občinski svet resolucijo leve sredine zavrnil z glasovi večine in ob vzdržanju Gibanja petih zvezd. Enako usodo pa je doživela tudi resolucija Lige, in sicer zaradi razkola v vrstah vladajoče desne sredine, saj so svetniki FI složno glasovali proti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava