Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Tudi kostnica v Redipulji zgrajena na jusarski zemlji

8. nov. 2018 | 22:10
Dark Theme

Občinske in deželna uprava si bodo morale po nedavni sodbi italijanskega vrhovnega (kasacijskega) sodišča, ki je sprejelo pritožbo openskega jusa proti Občini Trst in Deželi Furlaniji Julijski krajini glede lastništva zemljišč, vcepiti v glavo, da jusarska lastnina ni javna lastnina. Drugače bo sodba odprla tudi vrsto vprašanj, vezanih na vpis nepremičnin, zgrajenih na jusarski zemlji - med drugim so na le-tej zgradili ezulska naselja in celo kostnico pri Redipulji - ali na vrednost zemljišč, ki so jo občinske uprave doslej vključevale v svoje proračune, zato bo morala poseči politika. Tako meni odvetnik Peter Močnik, zastopnik openskega jusa na obravnavi pred vrhovnim sodiščem v Rimu, ki je bil 8. novembra gost sekcije prostih poklicev pri Slovenskem deželnem gospodarskem združenju, članom katere je obrazložil pravne in tehnične posledice sodbe priznanja skupne lastnine.
Močnik je v pogovoru s predsednikom sekcije Alanom Oberdanom med drugim dejal, da sodba ugotavlja, da je neka vaška skupnost, ki je pridobila skupno, nedeljivo in neodtujljivo premoženje, ki ima pravico do lastništva in upravljanja le-tega tudi ne glede, če je priznana ali ne. Občina Trst, na kateri vlada zmeda, je v tem trenutku ustavila vse poslovanje, je dejal predavatelj. Za pogodbe, sklenjene od leta 1927 naprej, pa sta po njegovem mnenju možnosti dve: če je zemljišče medtem že večkrat zamenjalo kupca, so veljavne, če pa je še vedno izvorni kupec, pa lahko skoči vse skupaj. Vprašanje se postavlja tudi glede odškodnine za gradnjo hitre ceste na Krasu, ki je speljana po jusarskih zemljiščih.
Jusi in srenje za svoja zemljišča tudi ne bodo plačevali nepremičninskega davka IMU, ker se za kmetijska zemljišča, gozdove in pašnike ta davek ne plačuje, namembnosti pa ne more spremeniti niti prostorski načrt. Borba pa se bo vsekakor nadaljevala, saj Močnik ne verjame, da bodo Dežela in občine (zlasti tržaška) kar tako popustile, ena možnost je legalizacija obstoječega. Politiki bodo morali vzeti na znanje, da se je treba vrniti za sto let nazaj in začeti znova. Znak za to bodo morali dati župani, potreben bo ekonomski dogovor in tudi komisar za likvidacijo jusarskega premoženja bo moral začeti malo razmišljati.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava