Ponedeljek, 01 april 2024
Iskanje

Adrenalin v časovni stiski

30. apr. 2014 | 21:46
Dark Theme

90 minut življenja Ivana Lockeja, ki se z avtom pelje iz Birminghama v London. Poldruga ura potovanja, posnetega on the road, na cesti, ko se protagonistu kilometer za kilometrom, življenje postavlja na glavo.
Filma, ki je lansko jesen popolnoma prevzel občinstvo beneškega Lida, selektorji v resnici niso vključili v tekmovalni spored, pa čeprav bi si najbrž Knightovo delo zaslužilo katero od nagrad.
Osrednji junak Ivan je namreč človek, ki dela že od mladih let, da bi zagotovil sebi in družini dostojen vsakdan, ko pa se z avtomobilom vozi v smeri britanske prestolnice, z namenom, da doseže enega najpomembnejših življenjskih izzivov, se mu svet poruši na glavo.
Še eno klaustrofobično delo, kot je to bil tudi dokumentarec Tir, v katerem je nastopal Brane Završan, se Locke odvija v zaprtem avtomobilu.
Ivan je ves čas obešen na telefon. Najprej, da bi rešil kar se rešiti da z ženo Katrino in otrokoma, ki sta ostala na njegovem domu; nato z Bathan, njegovo bivšo asistentko, ki je v londonski porodnišnici na tem, da da na svet njegovega otroka; spet potem z nadrejenim Garethom, ki ga bo naposled prisiljen odsloviti iz službe in še s kolego Donalom, ki mora zaključiti pomembno delo za neko gradbeno podjetje.
Vse te filmske koprotagoniste v resnici spoznamo le potom telefonskih klicev: slišimo njihove žalostne in vesele glasove ter pri tem spoznavamo njihova čustva. V fokusu kamere je namreč od začetka do konca le Ivan, v ozadju pa psihedelične luči ponoči razsvetljene avtoceste.
Steve Knight je film posnel v teku osmih noči, februarja 2013, s pomočjo treh digitalnih kamer, ki jih je postavil v in na avtomobil.
Protagonist Tom Hardy v resnici ni poznal telefonskih sogovornikov. Z njimi je komuniciral le na daljavo.
Drveči avtomobil pa v tem primeru ni beg iz vsakdanjosti, temveč življenjski habitat: kraj, lupina, tudi škatla v kateri se odvija pomemben del Ivanovega življenja. Avto s katerim se premika in v katerem istočasno jemlje pomembne odločitve.

Locke
Velika Britanija
Režija: Steve Knight
Igrajo: Tom Hardy, Ruth Wilson, Olivia Colman in Ben Daniels
Ocena: ★★★★


 

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava