Torek, 09 april 2024
Iskanje

Trgovski dom izložba mesta

6. mar. 2015 | 20:32
Dark Theme

V Gorici so odprli razstavo Trgovski dom izložba mesta. Z njo Narodna in študijska knjižnica obeležuje 110. obletnico vselitve Slovenske ljudske knjižnice v goriški Trgovski dom (16. marca 1905) in 150. obletnico rojstva njegovega načrtovalca, arhitekta Maksa Fabianija (1865-1962). Na odprtju je predsednica Narodne in študijske knjižnice Martina Strain poudarila, da so pri postavitvi razstave sodelovali različni akterji našega, večjezičnega in večkulturnega prostora, ki pooseblja duh Maxa Fabianija. »To nam je v velik ponos, saj ponovno daje stavbi in sploh Gorici nekdanjo vlogo in blišč v mozaiku naše zgodovine.«
Razstavo je zasnovala arhitekta Nataša Kolenc. Na odprtju je poudarila, da je bil tudi za njo Trgovski dom več let molčeča gospa. Šele kasneje je razumela, koliko stvari nam lahko Fabianijeva palača pove. »Trgovski dom govori o bivanju in minevanju ljudi, ki so ta prostor delili v dobrem in slabem, v razumevanju in sovraštvu, govori o smiselnosti in nesmiselnosti mej. Nekateri so ga ljubili, drugi sovražili. Čas je, da se vrne v življenje mesta,« je zatrdila in dodala, da je sam Fabiani za leto 2000 napovedoval konec nacionalnih držav; že takrat je uvidel, da je prihodnost le v sodelovanju in sobivanju narodov.
Časnikar Igor Devetak je povzel zgodovino Trgovskega doma in izpostavil njegovo večnamembnost: v njem so sobivali telovadnica, gledališka dvorana, banka, zavarovalnica, knjižnica, pisarne, restavracija, kavarna, stanovanja ... Bil je znamenje preporoda in okrepljene vloge goriških Slovencev v mestu. Med vojnama je sledilo zatiranje, po drugi svetovni vojni je poslopje izgubilo svoje ime, izginilo je iz zavesti Goričanov. »Z novimi vsebinami dajemo Trgovskemu domu novo življenje, mestu pa nov razvoj,« je sklenil.
Livio Semolič, goriški predsednik SKGZ in obenem koordinator komisije, ki spremlja vračanje Trgovskega doma, je sinoči napovedal, da bo v sredo, 11. marca, Narodna in študijska knjižnica uradno prevzela vogalne prostore Fabianijeve palače. To bo nov korak v prizadevanjih za njeno oživitev. Posebno zahvalo je namenil Luisi Gergolet in Sari Boškin, ki sta sta med najbolj zaslužnimi za uresničitev razstave in včerajšnjega odprtja. Slovesnost je sklenil župan Ettore Romoli. »Fabiani je bil pomembna osebnost. Zato se bo tudi Gorica pridružila mestom, ki bodo obeležila 150-letnico njegovega rojstva. Organiziranih bo več dogodkov, v Ljudskem vrtu tudi razstava na prostem,« je napovedal.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava