Ponedeljek, 25 marec 2019
Iskanje

KRATKA ZGODOVINA SKLADA V hvaležen spomin na dolgoletnega novinarja Primorskega dnevnika ter neutrudnega iskalca resnice o grozotah Rižarne Albina Bubniča (1915-1978), ki je veliko svoje ljubezni, prizadevanj in poklicnega dela posvetil zlasti zamejskemu šolstvu, pa tudi skrbi za ohranjevanje slovenskega jezika v zamejstvu, so njegovi kolegi leta 1980 ustanovili sklad z njegovim imenom. Sklad. ki živi od prostovoljnih prispevkov posameznikov, razpisuje že leta natečaje, da bi spodbudil pri mladih zanimanje za teme, o katerih je pisal Bubnič z veliko vnemo in ljubeznijo. Te raziskave prispevajo, da se mladi naučijo iskati vire, poslušati pričevanja, urejati gradivo, ga analizirati in povezovati. Sklad je od leta 1980 razpisal sedem natečajev. 

Na seji sklada 16. novembra 2011, je bilo sklenjeno, da bo Sklad nosil ime tudi po fotografu, fotoreporterju in publicistu Primorskega dnevnika Mariu Magajni (1916-2007). SKLAD JE POSTAL KULTURNO DRUŠTVO 

Dne 29. oktobra 2014 je na sedežu v Ul. Montecchi št. 6 potekal Občni zbor Sklada Bubnič Magajna. Tega dne se je Sklad preimenoval v Kulturno društvo - Associazione culturale Bubnič Magajna. Na občnem zboru je bil sprejet tudi Statut društva in Ustanovni akt, s katerima se je društvo v naslednjih dneh pravno legaliziralo v Davčnem uradu v Trstu. Izvoljen je bil tudi nov odbor. 

Lahko preberete zadnje predsedniško poročilo. Na razpolago je tudi statut Kulturnega društva. 


POBUDE SKLADA 

2. FOTOGRAFSKI NATEČAJ za nagrado Maria Magajne ob 100-letnici njegovega rojstva: 

VODA 

Obdelava teme je prosta. Udeleženci natečaja jo lahko obravnavajo v vseh njenih pomenih, razsežnostih, oblikah in uporabah kot vir življenja, izraz lepote, bogastvo narave, predmet vremenskih muhavosti, žrtev onesnaževanj itd. Fotografije so lahko v barvni ali črno-beli tehniki. Fotomontaža in prekomerna digitalna obdelava nista dovoljeni. 

Celotno besedilo in pravilnik natečaja sta na razpolago v pdf formatu na povezavi 2. fotografski natečaj za nagrado Maria Magajne 


ODBOR 

Odbor sestavljajo: Dušan Kalc - predsednik, Sergio Ferrari - podpredsednik, Poljanka Dolhar - tajnica, Sonja Žerjal - blagajničarka ter odborniki - Damjan Balbi, Andrej Furlan, Robi Jakomin, Breda Pahor, Vojko Slavec, Sara Sternad in Dragica Ule. 

Za pohvale želje in vprašanja

bubnicmagajna@primorski.eu


 

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Dijaki na slovenskih šolah v Italiji bodo pisali tudi pisno nalogo iz italijanščine:

7. mar. 2019 | 8:00
Ni prav
Prav je, saj smo na dvojezičnem območju
Prav bi bilo, ko bi se tudi na italijanskih šolah učili slovensko
Morda ni prav, je pa priložnost, da pridobijo potrdilo o poznavanju dveh jezikov
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo