Nedelja, 23 junij 2024
Iskanje
Mario Magajna

Fotograf, fotoreporter in publicist MARIO MAGAJNA se je rodil 12. oktobra 1916 v Trstu Francu in Mariji Tence. Prva leta je preživel in se šolal v Križu,...

Albin Bubnič

Šolnik in časnikar ALBIN BUBNIČ se je rodil 7. septembra 1915 v Pregarjah v družini pismonoše Viktorja Bubniča in gospodinje Ivanke Tomažič. Po ljudski...


KRATKA ZGODOVINA SKLADA V hvaležen spomin na dolgoletnega novinarja Primorskega dnevnika ter neutrudnega iskalca resnice o grozotah Rižarne Albina Bubniča (1915-1978), ki je veliko svoje ljubezni, prizadevanj in poklicnega dela posvetil zlasti zamejskemu šolstvu, pa tudi skrbi za ohranjevanje slovenskega jezika v zamejstvu, so njegovi kolegi leta 1980 ustanovili sklad z njegovim imenom. Sklad. ki živi od prostovoljnih prispevkov posameznikov, razpisuje že leta natečaje, da bi spodbudil pri mladih zanimanje za teme, o katerih je pisal Bubnič z veliko vnemo in ljubeznijo. Te raziskave prispevajo, da se mladi naučijo iskati vire, poslušati pričevanja, urejati gradivo, ga analizirati in povezovati. Sklad je od leta 1980 razpisal sedem natečajev. 

Na seji sklada 16. novembra 2011, je bilo sklenjeno, da bo Sklad nosil ime tudi po fotografu, fotoreporterju in publicistu Primorskega dnevnika Mariu Magajni (1916-2007). SKLAD JE POSTAL KULTURNO DRUŠTVO 

Dne 29. oktobra 2014 je na sedežu v Ul. Montecchi št. 6 potekal Občni zbor Sklada Bubnič Magajna. Tega dne se je Sklad preimenoval v Kulturno društvo - Associazione culturale Bubnič Magajna. Na občnem zboru je bil sprejet tudi Statut društva in Ustanovni akt, s katerima se je društvo v naslednjih dneh pravno legaliziralo v Davčnem uradu v Trstu. Izvoljen je bil tudi nov odbor. 

Lahko preberete zadnje predsedniško poročilo. Na razpolago je tudi statut Kulturnega društva. 


NOVICE 

Štipendije in nabirka kulturnega društva Bubnič Magajna: 

31. oktobra, zapade razpis za novinarsko štipendijo Dušan-Duško Udovič, v soboto, 12. oktobra odkritje novega nagrobnega kamna za fotografa Maria Magajno 

Kulturno društvo Bubnič Magajna, ki je nastalo na pobudo našega dnevnika, predseduje pa mu novinar Sandor Tence, čakata v naslednjih tednih velika izziva. 31. oktobra namreč zapade razpis za novinarsko štipendijo Dušan-Duško Udovič, posvečeno spominu nekdanjega odgovornega urednika našega dnevnika. Na pobudo društva in v sodelovanju s Primorskim dnevnikom, Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo, Novinarsko zbornico FJK ter deželnim novinarskim sindikatom Assostampa FVG (FNSI) so bile razpisane tri štipendije: njihov namen je spodbuditi poklicno rast mladih na področju raziskovalnega novinarstva ter jim omogočiti, da se poglobijo v življenje Slovencev v Italiji. Reportaže in življenje oziroma razpoznavnost manjšine sta bili namreč Udoviču posebno pri srcu.
Vsaka štipendija v višini 500 evrov bo krila stroške obiska pri slovenski narodni skupnosti v Furlaniji Julijski krajini in pripravo novinarske reportaže o njej. Reportaža bo objavljena v Primorskem dnevniku oziroma tiskanih, digitalnih in drugih medijih, s katerimi štipendisti sodelujejo. Prijavijo se lahko poklicni novinarji, praktikanti, publicisti in študentje novinarstva ali komunikologije, državljani Evropske unije, ki niso še dopolnili 35. leta starosti. Znanje slovenskega jezika ni pogoj za prijavo. Te sprejemamo do 31. oktobra na naslovu KD Bubnič-Magajna (c/o Primorski dnevnik, Ul. Montecchi 6, 34100 Trst-Trieste – s pripisom Štipendija Udovič), vključujejo pa naj CV v evropskem formatu, motivacijsko pismo, podrobnejši načrt reportaže, morebitni naziv medija, v katerem bi bila reportaža objavljena, in morebitni izbor člankov oz. drugih že objavljenih novinarskih prispevkov.
Še pred tem, in sicer v soboto, 12. oktobra, pa bo na pokopališču v Dolini odkritje novega nagrobnega kamna za nepozabnega fotografa Maria Magajno. Za kritje stroškov izdelave in postavitve je še v teku nabirka, zato KD Bubnič Magajna poziva vse, ki bi mu radi priskočili na pomoč, da svoj prispevek oddajo v uredništvih našega dnevnika v Gorici in Trstu oziroma preko bančnega nakazila na društveni račun (K.D. A.C. Bubnič-Magajna IBAN IT 25 B 08928 02200 010000038064).  
3. FOTOGRAFSKI NATEČAJ za nagrado Maria Magajne: 

MIMOIDOČI 

»Mimoidoči gredo mimo nas in največkrat se niti ne oziramo za njimi. So pa nekateri, ki nas pritegnejo in se naše oko ustavi na njih. Pričakujemo fotografije ljudi, ki so vas prevzeli za en trenutek, toliko, da ste pritisnili na sprožilec, pa tudi tistih, s katerimi ste vzpostavili trdnejšo zvezo,« piše v razpisu. Vsak udeleženec lahko sodeluje z največ petimi fotografijami, ki niso bile še nikjer objavljene. Fotografije morajo biti resoluciji vsaj 1800 pikslov po daljši stranici v digitalnem formatu JPG. 

Celotno besedilo in pravilnik natečaja sta na razpolago na povezavi 3. fotografski natečaj za nagrado Maria Magajne 


ODBOR 

Odbor sestavljajo: Sandor Tence - predsednik, in odborniki  Damjan Balbi, Poljanka Dolhar, Sergio Ferrari, Andrej Furlan, Robi Jakomin, Dušan Kalc, Breda Pahor, Vojko Slavec, Sara Sternad, Dragica Ule, Sonja Žerjal. 

Za pohvale želje in vprašanja

bubnicmagajna@primorski.eu