Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Umrla igralka Glynis Johns, znana iz filma Mary Poppins

Blestela je v vlogi energične matere in borke za pravice žensk Winifred Banks

ZDA |
5. jan. 2024 | 12:41
Dark Theme

V 101. letu starosti je umrla britanska igralka Glynis Johns. V več kot 60-letni karieri je zaigrala v več deset filmih in gledaliških predstavah. V z več oskarji nagrajenem Disneyjevem muzikalu Mary Poppins iz leta 1964 z Julie Andrews v glavni vlogi je Glynis Johns blestela v vlogi energične matere in borke za pravice žensk Winifred Banks.

Kot je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil igralkin dolgoletni menedžer Mitch Clem, je Glynis Johns umrla v četrtek v domu za starejše v Los Angelesu. »Danes je za Hollywood žalosten dan. Ne žalujemo le zaradi izgube naše drage Glynis, ampak tudi za zadnjimi iskricami zlate dobe Hollywooda,» je zapisal.

V muzikalu Mary Poppins je Glynis Johns zaigrala v vlogi Winifred Banks, ki najame varuško; slednjo je igrala Julie Andrews. Varuška s svojim dežnikom pristane pri bogati londonski družini in z veliko domišljije na glavo obrne življenje otrok Michaela in Jane. Glynis Johns v filmu zapoje pesem Sister Suffragette.

Igralka se je rodila leta 1923 v današnji Južnoafriški republiki v igralski družini. Pri dvanajstih letih je prvič nastopila na odru, in sicer v baletu. Prvo filmsko vlogo je dobila leta 1938 v filmu South Riding.

Leta 1960 je bila nominirana za oskarja za najboljšo stransko žensko vlogo v družinski drami The Sundowners, v kateri je zaigrala ob Deborah Kerr in Robertu Mitchumu. Leta 1973 je prejela nagrado tony za vlogo Desiree Armfeldt v broadwayskem muzikalu A Little Night Music, kjer je zapela klasiko Send In the Clowns.

Ob svojem 100. rojstnem dnevu je bila po pisanju dpa v intervjuju za ameriško televizijsko postajo ABC 7 še vedno zelo odrezava. Kot je povedala, ji starost ni pomembna. »Pri vseh letih sem videti zelo dobro,» je dodala.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava