Petek, 19 april 2024
Iskanje

Najbolj vroče bo do nedelje

1. avg. 2018 | 12:07
Dark Theme

Subtropski anticiklon je zaenkrat trdno zasidran nad večjim delom Evrope. Vročinski val je zajel številne evropske države in prinaša zelo visoke temperature. Najhuje je v Španiji in na Portugalskem, medtem, ko se je na Britanskem otočju občutno osvežilo in se je stanje normaliziralo.
Vpliv subtropskega anticiklona bo pri nas največji do vključno nedelje, medtem ko bo v prihodnjem tednu postopno začel slabeti. Najvišje temperature bomo beležili do nedelje, v prihodnjem tednu pa bo največja vročina postopno začela popuščati. Šlo bo sicer počasi, ker sta ozračje in celoten življenjski prostor pregreta, zato bo v glavnem še vroče, vseeno pa bomo postopno namerili nekaj stopinj Celzija manj kot v teh dneh in se bodo temperature nekoliko bolj približale dolgoletni poletni normalnosti. Ne kaže pa, da se bo osvežitev poglabljala, od časa do časa se bo namreč v prihodnjem tednu kratkotrajno še prikazal subtropski zrak. Do občutnejšega preobrata z osvežitvijo bo, kot kaže, prišlo proti koncu prihodnjega tedna in v dneh okoli velikega šmarna.
Medtem od jutrišnjega dne pričakujemo šibko burjo, ki bo vplivala na temperaturno sliko in na vlago, posredno torej tudi na počutje. Če bo burja zadostna in dovolj konstantna, bodo jutri in v petek temperature ponekod še občutno poskočile, hkrati pa se bo zmanjšal odstotek relativne vlage. Živo srebro se bo v Trstu lahko povzpelo do 35 ali 36 stopinj Celzija, na Kraški planoti do okrog 35 stopinj Celzija, na Goriškem pa do okrog 38 stopinj Celzija. Pritekal pa bo bolj suh zrak, zato se bo zmanjšal občutek sopare, tudi prevetrenost ozračja pa bo ugodno vplivala na počutje.
Od danes do vključno nedelje bo prevladovalo sončno in vroče poletno vreme. Jutri bo zapihala šibka burja, ki bo v soboto ponehala. V popoldanskih urah bodo zaradi pregretega ozračja lahko nastale posamezne vročinske nevihte.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava