Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Prihajata dež in osvežitev

13. avg. 2018 | 10:13
Dark Theme

Vremenska fronta, ki bo danes zvečer in ponoči dosegla naše kraje, bo, kot smo pisali, solidnejša od sobotne. Sobotna precej oslabljena vremenska fronta je namreč po pričakovanjih zajela v glavnem alpsko območje in so bili v nižinah pojavi zelo različni iz kraja v kraj, mestoma so se sicer pojavljale tudi močnejše nevihte, ponekod ob morju pa ni padla niti kaplja dežja. Šlo pa je bolj za prehodne in bolj kratkotrajne pojave. Tudi osvežitev je bila le malo več kot komajda zaznavna. Vročinski val je sicer popustil, toplotna obremenitev se je zmanjšala, toda ozračje se je v prizemnih slojih ohladilo le za nekaj stopinj Celzija. Radiosonda iz Rivolta pa je na višini 1500 metrov v prostem ozračju opolnoči namerila +13,8 stopinje Celzija in so trenutno temperature povsem skladne z dolgoletno normalnostjo. Ozračje se je zlasti v višinah v povprečju ohladilo za 6 stopinj Celzija v primerjavi z viškom vročinskega vala. Prizemno dogajanje pa je tudi zaradi pregretega okolja nekoliko bolj postopno.
Nocojšnja vremenska fronta prinaša več dežja in občutnejšo ohladitev. Višinska dolina s hladnejšim severnoatlantskim zrakom bo namreč v celoti dosegla naše območje. Vrzel v zračnem tlaku bo nekoliko globlja, proti nam bo za njo prehodno pritekal nekoliko hladnejši zrak. Zaradi večjih razlik v temperaturi bo dogajanje lahko mestoma živahno. ARSO od današnjega večera (ponedeljek) do jutrišnjega dopoldneva opozarja, da bodo možne močne nevihte z nalivi in močnimi sunki vetra, ki bodo najbolj izraziti ob morju.
Nestanovitnost se bo postopno povečala že v popoldanskih ali večernih urah, glavnino poslabšanja pa pričakujemo ponoči in v jutrišnjih jutranjih urah. Danes bo večji del dneva še prevladovalo sončno vreme. V popoldanskih urah bo nastajala kopasta oblačnost in bodo ponekod že možne prve predfrontalne nevihte. Zvečer in ponoči se bodo pojavljale krajevne nevihte, ki bodo mestoma lahko močne. Ponekod bodo padle precejšnje količine dežja. Zapihala bo burja, živo srebro pa se bo začelo spuščati.
Jutri zjutraj se bo še nadaljevala podobna vremenska slika, čez dan pa se bo vreme postopno izboljšalo. Pihala bo šibka do zmerna burja, ozračje pa bo precej bolj sveže kot v preteklih dneh.
Za veliki šmaren bo prevladovalo sončno vreme ob prijetnih poletnih temperaturah. Pihala bo šibka burja.
Nato v naslednjih dneh kaže na prevladujoče sončno vreme z občasno spremenljivostjo in prehodno krajevno nestanovitnostjo ob prijetnih poletnih temperaturah. Podobno vreme naj bi trajalo do prvih dni v prihodnjem tednu, nato kaže, da bo sredi prihodnjega tedna naše kraje prešla nova vremenska fronta.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava