Nedelja, 28 april 2024
Iskanje

Peterle: Slovenska politika vzrok za odhajanje mladih

3. sep. 2018 | 16:00
Dark Theme

Draga 2018 je 2. septembra minila tudi v znamenju podelitve sedme Peterlinove nagrade, ki jo je prejel predsednik prve slovenske demokratično izvoljene vlade in sedanji evropski poslanec Nove Slovenije Lojze Peterle. Peterletu nagrada veliko pomeni, kakor tudi Draga, katero je označil za kraj slovenskega iskanja in upanja, kot je dejal v pogovoru za naš dnevnik, v katerem je spregovoril tudi o slovenski politiki, ki je zanj vzrok, da na tisoče mladih zapušča Slovenijo.

Gospod Peterle, kaj Vam pomeni Peterlinova nagrada?
Meni pomeni ta nagrada veliko priznanje, ker vem, kakšen namen in kakšna oseba je zadaj. Jaz sem doživljal Jožeta Peterlina kot zelo resno osebo, zelo resnega delavca, močnega Slovenca, tudi profesorja in mislim, da on pooseblja nekaj, kar nam Slovencem veliko pomeni.
V Drago in sploh v zamejstvo zahajate že desetletja. Od kod to zanimanje za Slovence zunaj Slovenije?
Jaz sem za Drago zvedel zelo zgodaj. Ko sem prišel študirat v Ljubljano, smo začeli zahajat tudi v Drago. Tukaj se je dogajalo marsikaj, kar se ni moglo ali smelo dogajati v Ljubljani, za nas je bila to vedno duhovna, intelektualna in kulturna osvežitev, prilika za srečanje z ljudmi, tudi s takimi, ki v Slovenijo niso smeli. Skratka, tukaj se je dogajala neka slovenska ozmoza, ki je bila izrazita usmerjena v prihodnost Slovenije in slovenstva, tukaj se je dogajala neka slovenska pluralna medsebojnost.Zame je bila Draga torej kraj ne samo slovenskega upanja, ampak tudi slovenskega iskanja.
Kaže, da bo Slovencev po svetu tudi vedno več. Po podatkih Dejana Valentinčiča letno odhaja okoli 9000 mladih. Kako se na to odziva slovenska politika?
Slovenska politika se na to ne odziva na pravi način. Problem je v tem, da je slovenska politika vzrok za odhajanje tisočev mladih, ljudje se v naši državi, ki smo jo delali za prihodnost mladih rodov, ne počutijo dobro. Glejte, mi imamo zelo nizko nezaposlenost, imamo gospodarsko rast, pa kljub temu ljudje odhajajo, ker iščejo boljše prilike, boljše razmere, bolj naklonjeno okolje. Meni mladi ljudje povedo, da se doma ne počutijo dobro in to je groza za slovenskega politika, da mora slišati tak izraz.
Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava