Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

»Če ga v Trstu nismo hoteli, ga tudi v Kopru ne bo«

V Istri nasprotujejo možnosti gradnje plinskega terminala na obali

Koper |
2. mar. 2022 | 14:37
Dark Theme

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je v pogovoru za Televizijo Slovenija dejal, da bo v okviru iskanja rešitev glede energetske odvisnosti Evrope od Rusije treba zgraditi terminale za utekočinjeni zemeljski plin, ki ga po njegovih besedah »potrebujemo čim prej nekje na naši obali«. Janša je s tem pritrdil besedam ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, ki je gradnjo plinskega terminala-LNG označil za slovensko prioriteto.

Absolutno proti uplinjevalniku v Istri je koprski župan Aleš Bržan. Zanj je bila ta zgodba zaključena že pred leti, ko je dokončno padel v vodo načrt družbe Gas Natural v Žavljah, ki mu je Slovenija odločno nasprotovala. »Če smo že odklanjali terminal na italijanski strani, mu toliko bolj nasprotujemo pri nas,« pravijo v Kopru, čeprav je bila takratna energetska situacija zelo različna od današnje.

Proti terminalu v Sloveniji je tudi naravovarstveno združenje Alpe-Adria Green (AAG), ki meni, da bi bilo treba razmisliti o skupni energetski politiki držav, ki si delijo Jadransko morje. V Luki Koper niso bili še uradno seznanjeni o namerah vlade, državni lokacijski načrt pa te naložbe v pristanišču ne predvideva. Kot eno izmed možnosti se vsekakor v Sloveniji omenja tudi neposredna povezava s hrvaškim uplinjevalnikom na Krku, ki obratuje nekaj več kot eno leto.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava