Nedelja, 21 julij 2024
Iskanje

Odšel je nekdanji senator Felice Besostri, prijatelj Slovencev

Bil je večinski poročevalec zaščitnega zakona za slovensko manjšino

Milan |
6. jan. 2024 | 15:22
Dark Theme

V starosti 79 let je v Milanu danes zjutraj umrl nekdanji senator Felice Besostri, ki je bil v senatu večinski poročevalec zaščitnega zakona za slovensko manjšino. Pripadal je socialistični stranki (PSI) in bil eden najboljših italijanskih poznavalcev volilnih sistemov. Med sprejemanjem zaščitnega zakona je v parlamentu zastopal levosredinsko Oljko, ki jo je vodil Romano Prodi. Vložil je več pritožb na ustavno sodišče proti volilnim pravilom, še posebej krivičen se mu je zdel t.i. zakon rosatellum, ki je še v veljavi.

Besostri je senatu veliko sodeloval z Mitjo Volcicem in s senatorjem Fulviom Camerinijem ter z Luigijem Biscardijem, poročevalcem zaščitnega zakona v senatni ustavni komisiji. Leva sredina je v senatu morala paziti, da ne bi prodrl noben popravek desnice k osnutku zaščite, ki ga je odobrila poslanska zbornica. V tem primeru bi se moral zakon vrniti v zbornico, kar bi predstavljalo njegov konec, saj je bila zaščita v senatu odobrena februarja 2001, torej nekaj dni pred razpustitvijo parlamenta in razpisom novih volitev.

Besostri je dobro poznal volilno zakonodajo v zvezi z jezikovnimi manjšinami. »Vprašanje parlamentarnega zastopstva slovenske manjšine je resna, a obenem zelo zapletena stvar, ki zahteva strokovno obravnavo in ne takšnih ali drugačnih pavšalnih in površinskih razprav,« je pred leti izjavil za Primorski dnevnik.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava