Torek, 20 februar 2024
Iskanje

Slovenci izbiramo pesmi za prvo Pesmarico EU

Glasovanje poteka preko spleta

7. dec. 2018 | 12:33
Dark Theme

Slovenci lahko od danes do 7. januarja izbiramo šest pesmi, ki bodo del prve Pesmarice EU. V ta namen so slovenski študenti, visokošolski učitelji glasbe, skladatelji in člani pevskih zborov pripravili seznam 60 pesmi, razdeljenih v šest tematskih kategorij. Pesmi za pesmarico bomo Slovenci izbirali kot 22. narod od 27 v EU. Šest kategorij pesmi za pesmarico je nastalo na podlagi predlogov dirigentov, vodij pevskih zborov in glasbenih zgodovinarjev s 17 konservatorijev v 14 državah članicah EU. Tematsko so jih razvrstili na ljubezenske, ljudske, religiozne in otroške pesmi, na pesmi o naravi in letnih časih ter na pesmi o svobodi in miru.

Med 60 slovenskimi pesmimi, ki so jih izbrali študenti, visokošolski učitelji Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, člani pevskih zborov pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in člani Društva slovenskih skladateljev, je mogoče izbirati tako med tradicionalnimi, kot so Lipa zelenela je, Glej zvezdice božje in Lisička je prav zvita zver, kot sodobnejšimi, med katerimi so Svobodno sonce, Dan ljubezni in Maček Muri.

Seznam, na katerem je mogoče oddati svoj glas, je objavljen na spletni strani www.eu-songbook.org.

Prvih 126 pesmi za pesmarico je že znanih, izbralo jih je 37.000 ljudi iz 21 držav. V Italiji so uporabniki izbirali med pesmimi, kot so Almeno tu nell’universo, Donna cannone ali med operno ario Nessun dorma. Izbor, ki bo zajemal 162 pesmi, bo natisnjen tako v 24 izvirnih jezikih kot v angleškem prevodu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava