Sreda, 06 december 2023
Iskanje

Začenja se Evrovizija

Ta poteka v senci vojne v Ukrajini, saj so bili Rusi izključeni, Ukrajincem pa stavnice napovedujejo zmago

Turin |
10. maj. 2022 | 11:28
Dark Theme

V Turinu bo v soboto, 14. maja, finale 66. tekmovanja za pesem Evrovizije, ki bo potekalo v senci vojne v Ukrajini. Zaradi nje so namreč s tekmovanja izključili Rusijo, stavnice pa največ možnosti za zmago pripisujejo prav ukrajinski skupini Kaluš Orkestra, tik za njo pa sta italijanska pevca Mahmood in Blanco s pesmijo Brividi, s katero sta zmagala na festivalu v Sanremu in si tako prislužila nastop na domači Evroviziji. Na festivalu v Sanremu je sicer nastopil tudi italijanski glasbenik Achille Lauro, ki bo v četrtkovem polfinalu zastopal San Marino s pesmijo Stripper.

ŽE DANES SLOVENSKI LPS

Prvi polfinalni izbor bo že danes, ko bo tudi nastop slovenske skupine LPS s skladbo Disko. LPS (Last pizza slice) sestavljajo vokalist Filip Vidušin, bobnar Gašper Hlupič, Mark Semeja na električni kitari ter Zala Velenšek na bas kitari in klaviaturist Žiga Žvižej. Glasbena skupina celjskih gimnazijcev bo nastopila na prvem polfinalnem večeru kot peta po vrsti.

NASTOPILO BO 40 DRŽAV

Poleg nocojšnjega polfinalnega večera, na katerem bodo v turinski dvorani PalaOlimpico poleg Slovenije nastopili predstavniki še 16 drugih držav, bo drugi polfinalni večer v četrtek, ko bodo nastopili predstavniki 18 držav.

Finale tekmovanja za pesem Evrovizije bo v soboto, 14. maja. Vnaprej imajo nastop v veliki finale zagotovljene Italija kot gostiteljica ter četverica velikih pet, Francija, Nemčija, Španija in Velika Britanija, kamor sicer tradicionalno sodi tudi Italija. Tem se bo pridružilo po deset najuspešnejših nastopajočih iz vsakega polfinalnega večera. Skupno bo letos na tekmovanju za pesem Evrovizije nastopilo 40 držav.

Vse tri evrovizijske večere bodo vodili televizijski voditelj Alessandro Cattelan, pevka Laura Pausini in v Libanonu rojeni britanski pevec Mika.

RUSIJA IN UKRAJINA

Sprva je sicer kazalo, da bo v Turinu nastopilo 41 držav, a so Rusijo izključili zaradi vojne v Ukrajini. Evrovizija je v zadnjih letih tudi priložnost za politična sporočila, tako da ne preseneča, da ukrajinska šestčlanska hip hop skupina Kaluš Orkestra, ki se imenuje po istoimenskem mestu na zahodu Ukrajine, je favorit za zmago. Ukrajinci bodo s pesmijo Stefanija že danes nastopili v polfinalnem večeru takoj za slovenskimi predstavniki.

TRETJIČ V ITALIJI

Italija letos tretjič gosti tekmovanje za pesem Evrovizije, ki je torej v organizaciji javne radiotelevizije RAI. Čast in breme letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije je Italiji prinesla lanskoletna zmaga rockovske skupine Måneskin s pesmijo Zitti e buoni. Pred tem je Italija gostila tekmovanje za pesem Evrovizije v Neaplju leta 1965 in leta 1991 v Rimu.V živo bo mogoče spremljati vse evrovizijske večere na kanalu RAI1 ter na drugem programu RTV Slovenija od 21. ure dalje. V živo se bodo iz Turina javljali tudi na Radiu Trst A.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava