Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Prvi slovenski zlati cepin za življenjsko delo

12. jun. 2018 | 12:39
Dark Theme

Slovenski alpinist Andrej Štremfelj je dobitnik letošnje nagrade zlati cepin za življenjsko delo v alpinizmu. Kot so danes navedli na spletnih straneh Planinske zveze Slovenije, bodo 61-letnemu Kranjčanu najprestižnejše alpinistično priznanje izročili na slovesnosti septembra na Poljskem.
Zlati cepin (francosko Piolet d'Or) je alpinistična nagrada, ki jo podeljuje francoska alpinistična revija Montagnes in The Groupe de Haute Montagne od leta 1992 za najodmevnejše alpinistične dosežke preteklega leta.
Slovenski alpinisti so že sedemkrat prejeli mednarodno odličje za najvidnejši alpinistični vzpon. Slovenec Marko Prezelj ga je kot edini osvojil štirikrat. Štremfelj pa bo postal prvi Slovenec, ki bo prejel zlati cepin za življenjsko delo v alpinizmu. Svoj prvi zlati cepin je prejel leta 1992, skupaj s Prezljem, za prvenstveni vzpon v alpskem slogu po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m) leta 1991. Štremfelj in Prezelj sta bila prva dobitnika zlatega cepina.
Zlati cepin za življenjsko delo so prvič podelili leta 2009. S tem priznanjem želijo počastiti alpiniste, ki so navdihovali oziroma navdihujejo naslednje generacije alpinistov. Štremfelj bo tako deseti prejemnik tega priznanja. Pred njim so ga prejeli Walter Bonatti, Reinhold Messner, Doug Scott, Robert Paragot, Kurt Diemberger, John Roskelley, Chris Bonington, Woyciech Kurtyka in Jeff Lowe.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava