Torek, 23 april 2024
Iskanje

»Pri Krasu preživel lepo obdobje, Slovenija še v igri za SP«

Pogovor z nekdanjim nogometašem in trenerjem Antonom »Tončijem« Žlogarjem

Izola |
1. apr. 2021 | 12:35
Dark Theme

Anton »Tonči« Žlogar je med slovenskimi ljubitelji nogometa zelo poznan. Nekdanji zvezni igralec ima za sabo dolgo in uspešno igralsko kariero (za slovensko reprezentanco je zbral 37 nastopov), ki jo je zaključil leta 2013 pri repenskem Krasu. V Repnu je takoj zatem začel trenersko pot in Krasovo člansko ekipo vodil med letoma 2014 in 2016. Trenutno je 43-letni Izolčan selektor slovenske reprezentance U17, obenem pa sodeluje kot strokovni komentator s slovensko športno televizijo Šport TV.

Kakšna je ocena prvega dela evropskega prvenstva U21, ki poteka v Sloveniji in na Madžarskem, in kdo je glavni favorit za končno zmago?

Doslej sem spremljal predvsem slovenski del tekmovanja, na tekočem pa sem tudi z rezultati tekem, ki so jih odigrali na Madžarskem. Prvenstvo je dokaj na visoki ravni, čeprav se pozna, da nekatere reprezentance niso prišle v popolni postavi. Kakovost se je v primerjavi z EP, ki je potekalo pred dvema letoma v Italiji, dvignila. Glede favoritov lahko povem, da sta v obeh slovenskih skupinah največ pokazali Španija in Portugalska.

Slovenija se je sicer trudila, proti Španiji in Italiji pa je bila brez moči. Kateri je razlog za tako očitno razliko?

Španija in Italija od vedno sodita med favorite za naslov evropskega prvaka U21. Imata nogometaše, ki v prvenstvu igrajo zelo zahtevne tekme ter nastopajo v ligi prvakov in evropski ligi. Višja kakovost pa v prvi izhaja iz širšega izbora igralcev. Slovenija je v svoji skupini igrala korektno. Škoda, da ni zmagala tekme s Češko, ki je nasprotnik po njeni meri.

Članska slovenska reprezentanca je v nekaj dneh poskrbela za zmago proti Hrvaški, poraz proti Rusiji in spodrsljaj proti Cipru. Čemu tako nihanje?

V šestih dneh so reprezentance odigrale tri tekme. Zmaga proti Hrvaški je prinesla veliko psihološko izpraznitev, proti Rusiji je žal zmanjkal rezultat, proti Cipru pa je bila povsem drugačna tekma, ki je zahtevala stalno napadanje. Ciprčani so delovali bolj sveže in odločno, razlike med reprezentancami pa so danes zelo majhne. Ciprska reprezentanca in nasploh ciprski nogomet sta v vzponu, Ciprčani niso več neki nogometni eksoti. Na lestvici skupine H je pet ekip v razmaku treh točk, vse je še odprto. Reprezentance so si dokaj enakovredne, tako da bomo še priča kakšnemu presenečenju.

Pri Krasu ste zaključili nogometno kariero in začeli trenersko. Ste še kaj v stiku z vodstvom repenskega kluba?

Da, imam redne stike s športnim direktorjem in trenerjem Radenkom Kneževičem ter predsednikom Goranom Kocmanom. S Krasom sem ostal v zelo dobrih odnosih, saj sem tam preživel lepo obdobje ter dosegel dobre rezultate kot nogometaš in trener. To je bila dobra popotnica za moje trenersko delo. Klubu želim, da se čim prej vrne tja, kamor sodi. Prepričan sem, da lahko Kras cilja na D-ligo, ne le na deželno elitno ligo.

Več v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava