Petek, 26 april 2024
Iskanje

Tržaški pogovori skozi štajersko oko

4. nov. 2017 | 15:54
Dark Theme

Po Beograjskih pogovorih je dolgoletna novinarka Večera Darka Zvonar Predan pripravila še Tržaške pogovore. V knjigi je avtorica, ki je v Trstu zaradi moževe diplomatske službe živela med letoma 2002 in 2006, zbrala osemnajst intervjujev s tržaškimi zamejskimi pesniki, pisatelji, igralci, gospodarstveniki, za dobro vago, kot je novinarka zapisala v predgovoru h knjigi, pa je v zbirko vključila še intervju z nemškim pisateljem kriminalk Veitom Heinichenom, ki se je zaljubil v Trst in se v njem za stalno naselil, in intervju z italijanskim pisateljem mednarodnega slovesa Claudiom Magrisom.
Knjigo, ki jo je izdal Kulturni center Maribor, so v petek popoldne premierno predstavili v Tržaškem knjižnem središču, kjer so poskrbeli za pravo gledališko branje. Poleg avtorice Tržaških pogovorov in voditelja srečanja, novinarja Iva Jevnikarja, sta dogodek lepo popestrila še igralca Maja Blagovič in Vladimir Jurc, ki sta s svojim glasom oživela pogovore z nekaterimi intervjuvanci. Igralca sta prebrala odlomke iz intervjuja s Claudiom Magrisom, Alojzom Rebulo in Zoro Tavčar, pa tudi odlomke iz intervjuja s pokojnim Pavletom Merkùjem.
Kot je na odlično obiskani predstavitvi povedal voditelj Ivo Jevnikar, knjiga prinaša osemnajst pogovorov, ki so nanizani po kronološkem vrstnem redu od leta 2003 do leta 2012. Koga beremo v osemnajstih izbranih intervjujih? Dušana Jelinčiča, Iva Panjeka, Adrijana Rustjo, Marka Kravosa, Evelino Umek, Alojza Rebulo in Zoro Tavčar v »dvojcu«, Sergija Pahorja, pa Marija Maverja, Vladimirja Jurca, v zadnjem delu pa se predstavljajo Anton Petje, Miroslav Košuta, Darja Betocchi, Claudio Magris, Veit Heinichen, Maja Blagovič, Alojz Rebula in Pavle Merkù. Ob vseh teh imenih se bodo bralci bržkone začudili, zakaj Darka Zvonar Predan ni v knjigo vključila pogovora s 104-letnim Borisom Pahorjem. To radovednost je na petkovem srečanju potešila sama avtorica, ki je opozorila, da slovenskega kandidata za Nobelovo nagrado v knjigi ni zato, ker si pisatelj, čigar življenje je zgoščena zgodovina minulega stoletja, kot pravi avtorica, zasluži posebno knjigo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava