Ponedeljek, 25 oktober 2021
Iskanje

Umrl je arhitekt Semerani

Načrtoval je med drugim katinarsko bolnico

Trst |
24. sep. 2021 | 19:36
Dark Theme

V katinarski bolnišnici, ki jo je bil pred 50 leti načrtoval z življenjsko in poklicno sopotnico Gigetto Tamaro (1931–2016), je včeraj umrl arhitekt Luciano Semerani. Star je bil 88 let.

Za Semeranijem ostajajo v Trstu številni uspešni projekti, pod večino sta se podpisala z Gigetto Tamaro: urbanistični načrt za obnovo starega mestnega jedra, katinarska bolnišnica, obnova glavne bolnišnice in nekdanjega Silosa, sedež Državnega arhiva v Zoisovi palači, sedež finančne družbe Friulia ... In ne nazadnje nekdanja bencinska črpalka na tržaškem nabrežju, spremenjena v kulturni center Postaja Rogers.

Luciano Semerani se je rodil v Trstu leta 1933, iz arhitekture pa diplomiral na univerzi Iuav v Benetkah. Tudi v tem mestu v laguni se je podpisal pod nekatere velike projekte, ustvarjal je tudi v Ljubljani, Bejrutu, Gdansku ... in dolga leta predaval na italijanskih in tujih univerzah. Od leta 1995 je bil član italijanske državne akademije San Luca. Lani je pri založbi Lettera 22 izšla njegova avtobiografija Il ragazzo dello Iuav.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Podpirate razpustitev neofašistične stranke Forza nuova?

13. okt. 2021 | 15:23
Da
Ne
Ni pravi čas za take ukrepe
Me ne zanima
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo