Sobota, 06 avgust 2022
Iskanje

Znanost, vejica in 20 dogodkov

V gledališču Miela se danes začenja festival Scienza e virgola

Trst |
10. maj. 2022 | 8:02
Dark Theme

V gledališču Miela na tržaškem nabrežju se nocoj začenja festival Scienza e virgola (Znanost in vejica), ki ga visoka šola Sissa prireja v sodelovanju s številnimi partnerji. Do nedelje se bo zvrstilo več kot 20 dogodkov: vsi so brezplačni (z izjemo sobotnega kosila v kavarni San Marco), za nekatere pa je potrebna predhodna najava. Vse informacije so na voljo na spletni strani scienzaevirgola.it in v rumeno-modrih brošurah.

V središče pozornosti sta umetniški vodja Paolo Giordano in znanstveni direktor Nico Petrelli postavila kompleksnost sodobnega časa in vlogo, ki jo pri njeni osvetlitvi lahko odigra znanost. Večino dogodkov – tudi filmskih, kulinaričnih, glasbenih – bodo zato spremljali pogovori s klimatologi, matematiki, izvedenci v komuniciranju znanosti ...

Danes ob 19. uri v gledališču Miela se bo Giordano pogovarjal z novinarko in pisateljico Dario Bignardi ter psihoanalitikom Vittoriom Lingiardijem: poslušalce bodo popeljali na pot spoznavanje sebe in drugih. Ob 21. uri bosta violončelist Riccardo Pes in fizik Fabrizio Coccetti sooblikovala koncert/konferenco QUBIT, preplet glasbe in medzvezdnih potovanj. Koncert nastajata v sodelovanju z Mi&lab, ki bo v četrtek ob 21. uri v sodelovanju z observatorijem EGO ponudil tudi predstavo Le mappe del Cosmo (z Diano Höbel in Marcom Sgarbijem).

V sodelovanju s Cappello Underground in Tržaškim filmskim festivalom prirejajo dva filmska večera. Jutri ob 19.30 bodo v Mieli predvajali dokumentarec o tržaški železarni (L’ultimo calore d’acciaio) in njeni načrtovani preobrazbi v okolju prijaznejši industrijski obrat. V petek ob 21. uri pa dokumentarec Marcher sur l’eau režiserke Aïssa Maïga o ženskah, ki se v Nigru borijo za dostop do vode.

Več v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava