Torek, 23 april 2024
Iskanje

Kulinarični kotiček (36)

7. sep. 2018 | 20:03
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Dobro branje!

Pražen krompir z lisičkami

Od nekdaj radi zahajamo na Južno Tirolsko, kjer nas, poleg naravnih lepot, ki so zelo podobne lepotam Slovenije, navdušuje tudi kulinarična in gostinska ponudba nasploh. Od južnotirolskih gostincev bi se pripadniki te kategorije v Sloveniji, tudi če upoštevamo različni položaj, v katerem se obe kategoriji nahajata, lahko marsikaj naučili.
Pri tem seveda ne gre pozabiti, da so južnotirolski gostinci deležni izdatnih prispevkov in olajšav s strani bocenske avtonomne pokrajine.
Nam Tržačanom in Goričanom je južnotirolska kuhinja še zlasti domača, saj ima celo vrsto stičnih točk z našo, naj si bo mestno, kot podeželsko. Če odmislimo ribje jedi, ki so pri nas na dnevnem redu, tam pa bolj redkost kot pravilo, so kulinarične prvine dokaj sorodne.
Ena tipičnih jedi, ki jo najdemo tudi v gorskih kočah je na primer »pilzgröstl«, kar bi lahko prevedli kot pražen krompir z gobami in speckom in raznimi dišavami. Gröstl lahko ponudimo kot samostojno jed ali kot prikuho k mesu.

Potrebujemo:
4 srednje velike krompirje
250 gr lisičk ali drugih svežih gob
100 gr južnotirolskega specka (če ga nimamo, bo tudi surov pršut dober)
strok česna
srednje veliko čebulo
30 gr masla
4 žlice olja
nekaj žlic juhe (tudi iz kocke)
pol žličke kumine
sol
poper
peteršilj

Krompir skuhamo, vendar moramo paziti, da se ne razkuha. Ko je skuhan, ga ohladimo in oluščimo. Medtem temeljito očistimo gobe in jih zrežemo na lističe, vendar ne premajhne.
V olju prepražimo strt česen in dodamo gobe: vse skupaj pražimo na zmernem ognju dokler se ne skuhajo. Po potrebi, če se osušijo preveč, lahko prilijemo kakšno žlico juhe.
V majhni ponvi prepražimo na kockice ali na rezance narezan speck: ko bo hrustljav, ga primešamo h gobam.
Ohlajen krompir zrežemo na pol cm debele rezine in ga na maslu pražimo približno 10 minut, nakar dodamo na zelo tenke lsitiče narezano čebulo, kumino in solimo, kolikor je potrebno. Nadaljujemo s praženjem krompirja in čebule.
Ko bo tudi krompir postal hrustljav, čebula pa se bo zlato obarvala, dodamo v ponev tudi druge sestavine, prilijemo še malo juhe in kuhamo vse skupaj še nekaj minut, potem ko smo preverili, da je jed dovolj slana. Ob koncu zmeljemo še nekaj popra, potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo še vroč gröstl z lisičkami in speckom.
Gröstl lahko pripravimo tudi s šampinjoni, ki smo jim dodali pest suhih jurčkov.

Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava