Ponedeljek, 10 junij 2024
Iskanje

Danes predčasne parlamentarne volitve

Volišča bodo odprta od 7. do 23. ure

25. sep. 2022 | 6:30
Dark Theme

Danes se bodo ob 7. uri zjutraj odprla vrata 61.566 volišč v vsej Italiji, kjer bo do 23. ure možno oddati svoj glas na letošnjih predčasnih parlamentarnih volitvah. Volilnih upravičencev je 50.869.304, izbirali pa bodo med 6345 kandidatkami in kandidati: 4193 za poslansko zbornico in 2152 za senat.

Letos bo prvič lahko volilo 2.682.094 oseb, ki so dopolnile 18. leto starosti in tako postale polnoletne ter bodo letos prvič lahko volile ne samo za poslansko zbornico, ampak, na podlagi reforme 58. člena ustave, tudi za senat.

V Furlaniji - Julijski krajini je upravičencev 936.273, odločali pa bodo za podporo kandidatom v okviru treh okrožij za poslansko zbornico in enega okrožja za senat.

Za poslansko zbornico so okrožja sledeča:

1) U01 (bivša pordenonska pokrajina skupaj s Karnijo, Kanalsko dolino, Pušjo vasjo, Bilo in Rezijo);

2) U02 (preostali del bivše videmske pokrajine vključno z Bordanom, Guminom, Bardom, Tipano in Trasaghisom vse do morja);

3) U03 (bivši tržaška in goriška pokrajina).

Za senat bo eno samo okrožje za celo deželo U01 (Trst).

KAKO SE VOLI

Vsak volivec bo prejel dve glasovnici: glasovnica roza barve bo za poslansko zbornico, glasovnica rumene barve pa za senat. Na vsaki bo na vrhu ime in priimek kandidata v uninominalnem okrožju, pod njim pa simboli liste stranke oz., če bo šlo za koalicijo, več strank, ki so povezane s kandidatom, zraven simbolov pa seznami z imeni in priimki kandidatov, ki nastopajo v okviru proporcionalne kvote. Voli se lahko na več načinov:

1) lahko se prekriža simbol strankine liste oz. ene od list morebitne koalicije: tako izražen glas velja tudi za kandidata v uninominalnem okrožju;

(ITALIJANSKO NOTRANJE MINISTRSTVO)
(ITALIJANSKO NOTRANJE MINISTRSTVO)

2) lahko se prekriža ime in priimek kandidata v uninominalnem okrožju: glas velja tudi za povezano listo, če je le-teh več pa se porazdeli med sodelujoče liste glede na število glasov, ki ga je v vseh okrožjih prejela vsaka od teh;

(ITALIJANSKO NOTRANJE MINISTRSTVO)
(ITALIJANSKO NOTRANJE MINISTRSTVO)

3) lahko se prekriža tako ime in priimek kandidata v uninominalnem okrožju kot pravokotnik, v katerem sta simbol liste ter seznam kandidatov proporcionalne kvote;

(ITALIJANSKO NOTRANJE MINISTRSTVO)
(ITALIJANSKO NOTRANJE MINISTRSTVO)

4) lahko se prekriža bodisi simbol liste kot seznam kandidatov proporcionalne kvote.

(ITALIJANSKO NOTRANJE MINISTRSTVO)
(ITALIJANSKO NOTRANJE MINISTRSTVO)

Če se prekriža ime in priimek kandidata v uninominalnem okrožju neke stranke in simbol liste, ki pa ni povezana z njim, je glas neveljaven, saj volitve za poslansko zbornico in senat ne predvidevajo ločenega glasovanja.

IMETI VOLILNO IZKAZNICO

Volivci bodo morali s seboj imeti osebni dokument (osebno izkaznico – tudi zapadlo – s fotografijo, dalje izkaznico Nacionalnega združenja častnikov v pokoju z osebno fotografijo in potrdilom enega od vojaških poveljstev ali izkaznico kakega poklicnega združenja, vedno z osebno fotografijo) in volilno izkaznico. Kdor nima slednje, si jo lahko priskrbi v volilnem uradu občine, kjer ima stalno bivališče. Volilni uradi občin bodo odprti tudi danes, na dan volitev, od 7. do 23. ure.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava