Sobota, 21 maj 2022
Iskanje

Di Maio in Logar delovala zelo uglašeno

Obračun italijansko-slovenskih odnosov ob odhodu vlade Janeza Janše

12. maj. 2022 | 7:33
Dark Theme

Če odmislimo napetost, do katere je ob izbruhu pandemije prišlo marca leta 2020 ob enostranskem slovenskem zaprtju meje z Italijo, so italijansko-slovenski odnosi v zadnjih štirih letih potekali po normalnih tirnicah. V Rimu so se od leta 2018 zamenjale tri vlade, v Ljubljani dve, kar pa ni vplivalo na odnose med državama, ki ostajajo odlični in brez odprtih vprašanj. Sosedi vežejo skupni interesi pogledi na evropsko in svetovno politiko, vključno z vojno v Ukrajini, dobrososedski odnosi so ugodno vplivali tudi na slovensko manjšino v Italiji in italijansko v Sloveniji. Brez tako dobrih odnosov med državama, njunima predsednikoma in vladama, danes ne bi govorili o vrnitvi tržaškega Narodnega doma slovenski narodni skupnosti.

Za krmilom italijanske diplomacije sta od parlamentarnih volitev stala Enzo Moavero Milanesi in aktualni minister Luigi Di Maio, v Sloveniji sta od zadnjih volitev zunanjo politiko krojila Miro Cerar in danes odhajajoči Anže Logar. Logar je na svoji prvi zunanjepolitični preizkušnji v odnosu do Italije dosledno nadaljeval po Cerarjevi poti, Di Maio pa se je zgledoval po svojih predhodnikih. Skratka, nobenih odstopanj od že ustaljenih usmeritev, čeprav so v obeh državah v zadnjih štirih letih, kot rečeno, vlade nekajkrat zamenjale politično barvo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Italijanska vlada je odločila, da zaradi manjše razpoložljivosti energentov zaradi vojne v Ukrajini temperature ob uporabi klimatskih naprav ne smejo biti nižje od 27°C, pozimi pa ne bodo smele presegati 19°C (+/- 2°C).

17. maj. 2022 | 6:00
Soglašam, ker menim, da gre za upravičeno žrtev
Soglašam le delno, ker menim, da je ob omenjenih temperaturah poleti pretoplo in pozimi premrzlo za življenje in delo
Odločitev zavračam, ker menim, da je neustrezna
Odločitev odločno zavračam, ker menim, da gre za neupravičeno žrtev
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo