Četrtek, 29 februar 2024
Iskanje

Ena najbogatejših dežel v Italiji

Zelo znana, a ne tudi enako poznana dežela

1. jan. 2020 | 9:00
Dark Theme

EMILIJA od 19. do 22. aprila 2020 v organizaciji agencije AURORA VIAGGI

Poleg zvenečih imen krajev, kot so Parma - mesto kulture 2020, Modena - mesto glasbenikov in motorjev, Bologna - z najstarejšo univerzo v zahodnem svetu, celo Emilijo združuje dolga in bogata kulinarična nit. A to še ni vse, kajti v deželi, ki je skupaj z Romanjo ena najbogatejših in najdinamičnejših dežel v Italiji, je še veliko zanimivega. Dežela Emilija - Romanja je nastala z združitvijo dveh enot brez skupne zgodovine, saj je bila Emilija od nekdaj laična, kmečka in gorska, ravninska ter obmorska Romanja pa dolga stoletja pod oblastjo papeške države. Z letošnjim izletom Primorskega dnevnika vam nudimo možnost, da poleg »obveznih« ogledov, spoznamo še nekaj več te živahne dežele veselih ljudi.

Program

1. dan, nedelja 19. aprila 2020

TRST/GORICA - BOLOGNA

Zgodaj zjutraj odhod avtobusa proti Bologni. Po vmesnih postankih na avtocesti prihod v glavno mesto dežele Emilija - Romanja, srečanje z lokalnim vodnikom in popoldanski ogled mesta. Bologna je zelo živahno mesto, imenovano tudi kulinarična prestolnica Italije - pomislimo samo na svetovno znane torteline, ki jih v mestu še vedno ročno pripravljajo v delavnicah in gostinskih obratih. A Bologna se ponaša tudi z najstarejšo univerzo v zahodnem svetu, to je »Alma Mater Studiorum«, ki je bila ustanovljena daljnega leta 1088. V mestu je najbolj znan trg Maggiore s svojimi krasnimi in pomembnimi palačami, Neptunovim vodnjakom in baziliko sv.Petronija, ob njem pa so še znamenita tržnica Mercato delle Erbe, trg sv. Štefana in seveda simbol Bologne: stolpa Asinelli in Grisenda. Eden najprepoznavnejših meščanov naše dobe, ki povezuje mlajše, srednje in starejše pa je nepozabni Lucio Dalla. Po ogledu nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

Ena najbogatejših dežel v Italiji

2. dan, ponedeljek 20. aprila 2020

BOLOGNA - PARMA - MODENA - BOLOGNA

Celodnevni izlet v Parmo in Modeno, svetovno znani mesti po kulinariki, glasbi in motorjih. Mesti pa imata tudi velik zgodovinski pomen. Najprej bomo obiskali Parmo, ki je bilka proglašena za prestolnico italijanske kulture za leto 2020. Zaradi cele vrste spomenikov, odlične operne hiše - to je Verdijevo in Toscaninijevo mesto - pa še pršuta in parmezana, pravijo mestu tudi »spomenik dobrega življenja«. Sprehodili se bomo po mestnem jedru mimo veličastne palače Della Pilotta, guvernerjeve palače in preko glavnih trgov Garibaldi in della Pace prišli še do lepe stolnice, ki slovi po Correggiovih freskah.

Po kosilu se bomo odpeljali v Modeno. V Pavarottijevem rojstnem mestu si bomo ogledali trg Piazza Grande z baročno palačo Palazzo Ducale, pa še znamenito stolnico in stolp Ghirlandina, ki je uvrščen na Unescov seznam kulturne dediščine.

Pred povratkom v Bologno bomo obiskali predelovalnico lokalne specialitete, to je balzamičnega kisa, in spoznali zapleteni in dolgotrajni postopek predelave tega posebnega produkta.

Večerja in nočitev

Ena najbogatejših dežel v Italiji

3. dan, torek 21. aprila 2020

BOLOGNA - BOLONJSKI APENINI - BOLOGNA

Odpeljali se bomo v manj znano bolonjsko gorato zaledje, to je del Apeninskega gorovja, ki je po mestu samem dobilo ime Bolonjski Apenini. Najprej se bomo ustavili v kraju Pontecchio Marconi in obiskali muzej Marconi, ki ima svoj sedež v družinski poletni rezidenci Villa Griffone. Elektroinženir Guglielmo Marconi (1874 - 1937) je izumitelj radia, oz. raziskovalec na področju brezžične telegrafije, kateri danes pravimo kar wireless in pozabljamo na zasluge Marconija in Nikole Tesle.

Po ogledu tega zelo zanimivega muzeja bomo pot nadaljevali in naslednji postanek bo v kraju Marzabotto. To ime nam je gotovo znano, saj je povezano s strašnim nacističnim pokolom, v katerem je bilo jeseni 1944. leta ubitih 775 ljudi. V spomin na to tragično stran polpretekle zgodovine stoji v Marzabottu spomenik, pri katerem se bomo poklonili in se zamislili nad pomenom besede demokracija, pri kateri ne smemo pozabiti, da si jo je bilo treba priboriti, da ni nekaj samoumevnega, kot si mislijo nekateri, temveč si je treba zanjo tudi danes stalno prizadevati.

Po kosilu si bomo ogledali neobičajen, a nadvse zanimiv grad v kraju Grizzana Morandi. Okoli leta 1850 si je dal grof Cesare Mattei na razvalinah gradu iz 13. stoletja zgraditi prav poseben grad, kjer nas številni stolpi, monumentalna stopnišča, veliki saloni in sobane različnih stilov spominjajo na Alhambro v Granadi ali na Mezquito v Cordobi. Poimenoval ga je Rocchetta Mattei. Grof Cesare Mattei (1809-1886) je bil literat, politik in zdravnik samouk za elektro homeopatijo, ki naj bi nadgrajevala homeopatijo. Njegov grad so obiskovale pomembne osebnosti, njegov način zdravljenja pa omenja celo Dostojevski v Bratih Karamazovih. Dolga leta je bil grad zapuščen, leta 2015 pa so ga spet odprli za javnost.

Povratek v Bologno, večerja in nočitev.

Ena najbogatejših dežel v Italiji

4. dan, sreda 22. aprila 2020

BOLOGNA - FICO - GORICA/TRST

15. novembra 2017 so v Bologni odprli FICO (Fabbrica Italiana Contadina), to je enega največjih parkov prehrane na svetu. Pod okriljem Farinettijevega Eataly je na površini 10 ha zaživel zelo zanimiv enogastronomski tematski park z 2 hektaroma odprtih, obdelanih površin, z delavnicami in laboratoriji, trgovinami, tržnico in restavracijami. Prav obisku FICA bomo posvetili zadnji dan našega potepanja po Emiliji. Kdor je FICO že obiskal, pa si bo v Bologni lahko ogledal še kakšno zanimivost, saj jih v mestu ne manjka.

Pozno popoldne se bomo napotili proti domu, kjer bomo v večernih urah v Gorici oz. Trstu končali naše potovanje.

Cena potovanja je 495,00 evrov in vključuje naslednje storitve:

prevoz z avtobusom, vse takse in pristojbine; namestitev v dvoposteljnih sobah v hotelu s 4 zvezdicami; polni penzion od večerje prvega do zajtrka zadnjega dne; oglede in vstopnine med vodenimi ogledi kot po programu; vodniško službo v italijanščini; spremstvo; zdravstveno zavarovanje; zavarovanje proti odpovedi

V ceno niso vključeni: 2 kosili, pijače, napitnine (ca. 15 evrov) ter vse, kar ni izrecno omenjeno zgoraj.

Doplačilo za enoposteljno sobo (omejeno število) znaša 99,00 evrov

Dokumenti: osebna izkaznica

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava