Petek, 01 marec 2024
Iskanje

Slovensko planinsko pot pretekel v manj kot tednu dni

Marjan Zupančič je v 6 dneh in 12 urah ter 58 minutah pretekel Slovensko planinsko pot, premagal je 600 kilometrov in 45 tisoč višinskih metrov

25. jul. 2020 | 9:57
Dark Theme

ANKARAN – Gorski tekač Marjan Zupančič je v petek postavi lnov hitrostni rekord Slovenske planinske poti; 600 kilometrov in 45 tisoč višinskih metrov je pretekel v šestih dneh, 12 urah in 58 minutah, s čimer je za 19 ur izboljšal svoj prejšnji rekordni dosežek. Zupančič je namreč izboljšal prejšnji rekord, ki ga je sam postavil leta 2015; 49-letni pravosodni policist je takrat to pot pretekel v sedmihdneh, osmih urah in desetih minutah.

Trasa slovenske planinske poti (ALPEADRIA-TRAILCUP.COM)
Trasa slovenske planinske poti (ALPEADRIA-TRAILCUP.COM)

Kot so pojasnili v njegovi ekipi, je bilo tokratno izboljšanje močnoodvisno od boljše organizacije. Prvič ga je namreč na poti spremljala le žena, tokrat pa je imel organizirano logistično podporo. V ožji ekipi je bilo pet članov, posamezne odseke poti pa je z njim preteklo in mu pomagalo tudi sto najboljših slovenskih ultratekačev.

Spremljevalni tekači so tudi nosili njegovo prtljago, tako da se je lahko povsem posvetil teku.

Slovenska planinska pot (SPP) je najstarejša vezna pot pri nas in v Evropi sploh. Odprta je bila leta 1953 v počastitev 60-letnice organiziranega planinstva v Sloveniji.

Slovenska planinska pot se prične v Mariboru in poteka čez Pohorje in se preko Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp ter predalpskih hribovij spusti na Kras ter se konča na Debelem rtiču ob Jadranskem morju. Označena je s splošno oznako planinskih poti v Sloveniji – s Knafelčevo markacijo (rdeč krog z belo piko) in dodano številko 1.

Je najdaljša in najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi in na svetu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava