Četrtek, 23 maj 2024
Iskanje

Tehnologija več kot le orodje v izobraževanju

Učiteljem olajša administrativno delo, učencem pa pomaga pri učenju

Svet |
9. sep. 2023 | 16:34
Dark Theme

V dobi, v kateri je tehnologija postala nerazdružljiv del naših življenj, se obetajo velike spremembe tudi v izobraževalnih sistemih. Klasični modeli poučevanja, utemeljeni na principih preteklih desetletij, se prenavljajo v obrazce, ki so bolj prilagodljivi, učinkoviti in vključujoči. V središču tega preobrata je umetna inteligenca (UI), ki z vsakim dnem postaja vse bolj integrirana v različne aspekte izobraževanja. Od samodejnega ocenjevanja do individualiziranega mentorstva - UI v izobraževanju postaja ne le orodje, ampak partner. Toda kako globoko sega ta tehnološka revolucija in kaj vse lahko resnično spremeni v svetu izobraževanja?

Avtomatizacija birokracije

Morda ni več daleč dan, ko bodo učitelji osvobojeni administrativnih bremen in ocenjevanja ter se bodo lahko popolnoma posvetili svoji osnovni nalogi - poučevanju. Po zaslugi UI je to že delno možno, čeprav sam obstoj orodij še ne zagotavlja ustrezne, kakovostne in učinkovite uporabe.

Začne se z avtomatizacijo bremen, ki učiteljem tradicionalno vzamejo veliko časa, kot so ocenjevanje testov in esejev. Zahvaljujoč algoritmom, ki se nenehno učijo, lahko tehnologija na osnovi UI že danes hitro oceni velike količine besedila, kar učiteljem omogoča, da svoj čas raje porabijo za globlje pedagoške pristope.

Spremembe pa se ne bodo ustavile samo pri ocenjevanju. Kdo si ne bi želel, da bi načrtovanje sestankov in beleženje prisotnosti potekalo kot po tekočem traku? Učitelji pogosto porabijo ure za administrativne naloge, ki nimajo neposredne vloge v izobraževalnem procesu. UI jim lahko prihrani te ure z avtomatizacijo tovrstnih nalog, kar omogoča, da svojo energijo usmerijo v tisto, kar resnično šteje - učence. UI bi lahko tako učiteljem prihranila okoli 13 ur na teden.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku v Poletnem miksu. V njej objavljamo še stran za bistre glavice, in strip Plečnik.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava