Nedelja, 14 avgust 2022
Iskanje

Vsi me kličejo Tona, biografija Toneta Vogrinca

Zanimive zgodbe svoje kariere je opisal s pomočjo Marka Radmiloviča, knjigo je izdal zavod za založniško dejavnost Beletrina

23. feb. 2022 | 11:02
Dark Theme

Legenda slovenskega smučanja Tone Vogrinec je včeraj predstavil svojo biografijo z naslovom Vsi me kličejo Tona. Za mnoge »oče« slovenskega smučanja je zanimive zgodbe svoje kariere opisal s pomočjo Marka Radmiloviča, knjigo je izdal zavod za založniško dejavnost Beletrina.

Na predstavitev so prišli številni eminentni gosti na čelu z nekdanjim predsednikom Slovenije Milanom Kučanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdanom Gabrovcem, prisotni so bili nekdanji zvezdnik alpskega smučanja, od Bojana Križaja do Jureta Koširja in Alenke Dovžan, manjkala pa je ena najboljših slovenskih smučark Mateja Svet, ki po koncu kariere z Vogrincem nima nobenega odnosa. Razlog je nesporazum, zaradi katerega je Svetova prekinila kariero, a javnost za razloge ni nikoli izvedela.

»Z Matejo se nikoli nisva skregala. Žal nikoli nisem imel priložnosti, da bi se odkrito pogovorila, upam, da mi lahko pri tem kdo pomaga, tudi kdo od tukaj prisotnih. Sam razlogov za najin domnevni nesporazum, zaradi katerega je končala kariero, ne poznam, ona pa o tem tudi ni nikoli spregovorila. Kot sem slišal od drugih, je imela neke svetovalce, ki so se obrnili proti meni. O raznih bedakih, idiotih, ali kako jih na imenujem, ki na raznih forumih in spletu širijo laži, govorijo o nekih spolnih napadih, pa niti ne bi razpredal. Naj se ti zdraharji podpišejo, takoj bi padla tožba,« je dejal Vogrinec.

Knjiga vsebuje 470 strani, največja težava avtorjev je bila, kako vse zgodbe, ki jih je v smučanju doživel Vogrinec, spraviti v predpisani okvir. »Ni nobenega dvoma, da bi lahko napolnil še petkrat več strani, a knjiga je vseeno zame presenetljivo dobro izpadla. V njej so omenjeni vsi, ki so zaslužni za razvoj slovenskega smučanja in evforijo, ki je takrat vladala. Moram pa reči, da je mi nismo čutili, saj nas praktično ni bilo nič doma. Prav odsotnost od družine, ki je mogoče povezana z dejstvom, da z enim od sinov zadnji dve leti sploh nimam stikov, pa je druga plat zgodbe, ki jo opisuje moja biografija,« je knjigo na kratko opisal Vogrinec, ki je razložil tudi njen naslov.

»Naslov je povezan s stavo z Natašo Bokal in njeno kolajno na svetovnem prvenstvu. Ker sem jo izgubil, sem šel peš iz Ljubljane do Maribora. Med potjo so me ljudje pozdravljali in mi vzklikali Tona. Zato sva se z Markom tudi odločila za ta naslov, čeprav je bilo še nekaj drugih idej,« je razložil Vogrinec, ki je priznal, da nikoli ni bil dober trener, je pa bil strokovnjak za marketing in organizacijo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava