Sobota, 24 julij 2021
Iskanje

Basaglieva revolucija v virtualni razstavi

Predstavili so jo v Kinemaxu

Gorica |
14. jun. 2021 | 8:21
Dark Theme

Z virtualnimi vsebinami bodo spoznavali figuri Franca Basaglie in njegove žene France Ongaro, ki sta z »revolucijo norcev« v Gorici odprla pot vključevanja »drugorazrednih« državljanov. D3 - Diritti al cubo je naslov nove virtualne razstave Fundacije Goriške hranilnice ter Fundacije Franca e Franco Basaglia, ki so jo predstavili v soboto v goriškem Kinemaxu. Na predstavitvi so spregovorili predsednica Fundacije Goriške hranilnice Roberta Demartin, nekdanji vodja goriškega centra za duševno zdravje Franco Perazza ter Basaglieva hči Alberta, ki je s Perazzo tudi kustosinja razstave. Udeležence je nagovoril tudi predsednik združenja fundacij in hranilnic ACRI Francesco Profumo.

Virtualna razstava, ki jo je sestavilo podjetje IKON Digital Farm, rekonstruira v treh dimenzijah razstavne prostore Fundacije Goriške hranilnice v Gosposki ulici. Grafični oblikovalci podjetja Mumble Sas so prostore grafično opremili z virtualnimi razstavnimi vsebinami, za katere sta poskrbela Alberta Basaglia in Franco Perazza s pomočjo zgodovinarke Lucie Pillon. Preko računalnika na spletni strani www.dirittialcubo.it ali s pomočjo projektorjev virtualne realnosti, ki jih nudi Fundacija, se lahko obiskovalec virtualno sprehodi po prostorih, kot bi obiskal »navadno« razstavo. Potopitvena izkušnja omogoči gledalcu, da se spusti v ključne trenutke Basaglievega delovanja na Goriškem, ki je leta 1978 privedel do zakona št. 180, s katerim je prišlo do zaprtja psihiatričnih bolnišnic.Razstava se razvija v štirih virtualnih sobah, kjer so na ogled slike, videoposnetki, dokumentarci ter zvočni posnetki odlomkov iz zapisov Franca in France Basaglia, ki jih bere igralka Ottavia Piccolo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ali vas skrbi delta različica novega koronavirusa?

2. jul. 2021 | 17:24
Da, zelo
Kar precej
Ne
Ne vem
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo