Petek, 21 junij 2024
Iskanje

Zbirajo predloge za Evropsko prestolnico kulture 2025

Poziv k čim širšemu sodelovanju pri določanju vsebin kandidature Nove Gorice naslavlja na javnost tudi Gorica

13. feb. 2019 | 9:05
Dark Theme

Poziv k čim širšemu sodelovanju pri določanju vsebin kandidature Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture (EPK) leta 2025 naslavlja na javnost tudi Gorica, ki je pristopila k projektu kot enakovreden partner. Kandidatura bo z vsebinskega vidika namreč čezmejna, priprave bo zato vodilo Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS GO).

Občina Gorica želi v največji možni meri spodbuditi doprinos posameznikov, društev in ustanov k procesu priprave kandidature. V ta namen je na občinski spletni strani objavljen vprašalnik za zbiranje projektnih predlogov. Dosegljiv je v dveh jezikovnih različicah: slovenski vprašalnik najdete s klikom tukaj, italijanskega pa s klikom tukaj.

Zasnovan je kot začetna prijava interesa, ki ga bodo izkazale ustanove, organizacije in društva ter posamezniki in skupine občanov tako, da izpolnijo vprašalnik in predlagajo projekte, ki bi jih vključili v program kulturne prestolnice. Novogoriško-goriška kandidatura se pripravlja pod naslovom GO! 2025, njen glavni poudarek bo čezmejna kultura. Mesta, ki tekmujejo za pridobitev naziva Evropska prestolnica kulture, morajo na izviren način uresničevati cilje razpisa, in sicer izpostaviti bogastvo in raznolikost evropskih kultur, obeležiti kulturne značilnosti, ki povezujejo Evropejce, povečati občutek pripadnosti skupnemu kulturnemu prostoru in spodbuditi doprinos kulture k splošnemu razvoju mesta.

Strokovna komisija bo pregledala prejete predloge in izbrala najboljše. V naslednji fazi bo stopila v stik s predlagatelji in jih povabila k sodelovanju v tematskih skupinah ter drugih pripravljalnih dejavnostih za izvedbo kandidature. Vložitev projekta še ne pomeni, da bo ta avtomatično izbran in financiran; več informacij daje Silvia Fumis (EZTS GO) na tel. 0039-0481-535446 ali preko naslova info@euro-go.eu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava