Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Dvajset let od posoškega potresa

12. apr. 2018 | 10:36
Dark Theme

Na današnji dan pred 20 leti je Zgornje Posočje prizadel močan potres, ki je bil z magnitudo 5,6 najmočnejši v 20. stoletju z žariščem na ozemlju Slovenije. Poškodoval je več kot 4000 objektov, a na srečo ni zahteval žrtev. Na Agenciji RS za okolje bodo ob današnji obletnici spregovorili o razvoju seizmologije in predstavili državni načrt ob močnem potresu. Potres na takratno velikonočno nedeljo se je zgodil ob 12.55, njegovi največji učinki na površju so dosegli od VII. do VIII. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS).
Žarišče potresa je bilo med dolino Lepene in Krnskim gorovjem, v globini okoli osem kilometrov. Prizadel je naselja v 16 občinah zahodne in severozahodne Slovenije, čutili pa so ga prebivalci celotne Slovenije in številnih sosednjih držav, med drugim tudi v naši deželi ter od Hrvaške do Švice in celo Nemčije.
Poleg velike gmotne škode na Bovškem, Kobariškem in
Najbolj prizadeti so bili kraji v bližini žarišča potresa pod Krnskim pogorjem - Drežnica, Drežniške ravne, Magozd, Bovec, Čezsoča, Kal Koritnica, Soča, Trenta in Lepena. Slovenija je za popotresno obnovo, ki je trajala dobrih deset let, namenila 100 milijonov evrov.
V soboto pa bo minilo 123 let od potresa, ki je leta 1895 močno poškodoval Ljubljano.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava