Ponedeljek, 21 januar 2019
Iskanje

Najhujša kriza z zelenjavo v zadnjih 40 letih

7. avg. 2018 | 16:43
Dark Theme

Ekstremna suša, ki ji v Evropi kar ni konca, je povzročila najhujšo krizo na trgu zelenjave v EU v zadnjih 40 letih, ocenjuje Evropsko združenje predelovalcev sadja in zelenjave (Profel).
Suša je po podatkih združenja še posebej prizadela Francijo, Belgijo, Nizozemsko, Nemčijo, Veliko Britanijo, Madžarsko in Poljsko. Zaradi vročega in suhega vremena v večini delov celine je skozi celoten julij trpela zelenjava. Količina pridelka je močno upadla. Razmere za pridelovalce in predelovalce zelenjave so najhujše v zadnjih štiridesetih letih, menijo.
Po podatkih združenja je najbolj prizadet sektor zamrznjene in konzervirane zelenjave, saj so izgube na poljih vodile v neredne dostave sveže zelenjave v obrate za predelavo.
Letos je pričakovati predvsem občuten upad pridelka graha in fižola, od 20 do 50 odstotkov. Pri čebuli poročajo o izgubah med 15 in 50 odstotkov, prizadet je tudi pridelek bučk in špinače.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava

$tempAlt.replaceAll('"','').replaceAll('<p>','').replaceAll('</p>','').replaceAll('<br>','').replaceAll('<br/>','').replaceAll('<br />','').trim()

Ste letos bogatejši kot lani?

3. jan. 2019 | 16:29
Da
Ne
Približno enako
Prikaz rezultatov

Glasovanje zahteva prijavo