Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Začel se je 53. jesenski seminar za šolnike

4. sep. 2018 | 14:13
Dark Theme

V Kulturnem domu v Gorici se je danes (4. septembra) z uradnim odprtjem začel 53. jesenski seminar za vzgojitelje, učitelje in profesorje slovenskih šol v Italiji, ki bo potekal do 6. septembra z vrsto predavanj, delavnic ter drugih srečanj, na katerih bo približno 450 slovenskih šolnikov iz Furlanije Julijske krajine spoznavalo primere dobre prakse in najrazličnejša dognanja, ki jim jih bodo ponudili sodelavci Zavoda Republike Slovenije za šolstvo ter drugi strokovnjaki in učitelji praktiki iz Slovenije. Seminar na podlagi mednarodnih dogovorov ponuja Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, za organizacijo pa skrbi ZRSŠ.
Seminar je odprl vodja Urada za slovenske šole in Deželnega šolskega urada FJK Igor Giacomini, ki je ob tej priložnosti poudaril pomembne premike, ki so bili doseženi v smer večje avtonomije slovenskega šolstva v Italiji, dalje konvencije, sklenjene s Centrom za slovenščino kot drugi/tuj jezik, ustanovo Invalsi in Slovenskim raziskovalnim inštitutom ter pogovore z italijanskimi in slovenskimi univerzami za izboljšanje pogojev začetnega izobraževanja šolnikov. Omenil je razpis natečaja za ravnatelje (3. septembra je zapadel rok za prijavo) in napovedal razpis za vodje šolskih uprav.
Iz Slovenije sta pozdrav prinesla Stanka Lunder Verlič s slovenskega ministrstva za izobraževanje in direktor ZRSŠ Vinko Logaj: prva je poudarila nekatere prednostne usmeritve ministrstva, kot so npr. razvijanje državljanskih in socialnih kompetenc, jezikovna politika, ugotavljanje kakovostnih področij izobraževanja, mednarodno sodelovanje, vključevanje otrok s posebnimi potrebami, trajnostni razvoj idr., drugi pa je opozoril na dejavnosti, ki jih izvajajo na ZRSŠ zlasti na področju vplivanja na motivacijo, dejavnost in dosežke pri učencih.
Uvodno plenarno predavanje na temo Kakovostno življenje na planetu, ki ne raste, je imela priznana slovenska klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, ki je opozorila predvsem na potrebo po spremembi življenjskega sloga, da bo mogoče dobro živeti na Zemlji, kjer je količina danih virov vedno enaka, saj planet ne raste. Zemlja je namreč podvržena vrsti pritiskov, od podnebnih sprememb, ekosistemskih izgub ter naraščanja in neenakosti prebivalstva pa vse do zgrešenega linearnega gospodarskega modela, ki ga je treba spremeniti v model inovativnega krožnega gospodarstva ter preiti k ekonomiji delitve, še zlasti vrednot. Na sporedu je bil tudi kulturni program v znamenju slovenskega izročila, ki ga je izvedla zbiralka narodnega blaga Ljoba Jenče.
Današnji popoldanski del seminarja, ki poteka v prostorih slovenskega višješolskega središča v Gorici, je namenjen predstavitvi izkušnje t.i. Osimo štipendistov, se pravi šolnikov, ki so zadnje leto preživeli na izpopolnjevanju v Sloveniji, 5. septembra pa se bo seminar nadaljeval na liceju Galilei v Trstu, kjer bodo predavanje in delavnice na temo razvijanja bralne pismenosti v okviru projekta OBJEM (Ozaveščanje, Branje, Jezik, Evalvacija, Modeli), in na Večstopenjski šoli Sv. Jakob, kjer bo delavnica nacionalnega in mednarodnega povezovanja med evropskimi šolami. 6. septembra pa bodo v višješolskem centru v Gorici predavanje in delavnice  v okviru projekta NA-MA POTI (Naravoslovno Matematična Pismenost, Opolnomočenje, Tehnologija in Interaktivnost), pa tudi predavanje in delavnici o slovenskem jeziku v okviru projekta Eduka 2 v sodelovanju s Slovenskim raziskovalnim inštitutom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava